Vánoční hvězdy s čokoládou a kokosem

Sladké mámení
foto: Unsplash

Klasika je klasika a tenhle rodinný recept na vánoční hvězdy se u nás v rodině dědí prý už několik generací.

Těsto na vánoční hvězdy se hodně podobá lineckému, ale přidává se do něj ještě škrob a trocha jogurtu. S ním to nepřežeňte. Mám vyzkoušeno, že lepší je zakysaná smetany. Těsto se pak tolik nelepí a lépe se s ním pracuje.

Na vánoční hvězdy potřebujete:

  • 360 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce jemně pomletých mandlí
  • 200 g másla
  • 1 lžíci jogurtu nebo zakysané smetany
  • špetku soli
  • dobrou domácí, nejlépe malinovou zavařeninu
  • čokoládu na vaření
  • kokos nebo mandle na ozdobu

Postup:

Do prosáté mouky nasekejte studené máslo, přidejte škrob, cukry, mandle, žloutky, sůl a jogurt či smetanu. Zpracujte rukama v tuhé těsto a nechte v lednici asi hodinu odležet. Z těsta vyválejte placku, vykrájejte hvězdičky a ihned pečte na 180 stupňů asi 7 minut do růžova. Nechte vychladnout. Pak pomažte marmeládou a slepte. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni s trochou smetany. Slepené hvězdy polijte čokoládou a posypte kokosem nebo kousky mandlí.


Rodinné poklady: vosí hnízda se žloutkovým krémem

foto: archiv redakce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související