Klasika je klasika a tenhle rodinný recept na vánoční hvězdy se u nás v rodině dědí prý už několik generací.
Těsto na vánoční hvězdy se hodně podobá lineckému, ale přidává se do něj ještě škrob a trocha jogurtu. S ním to nepřežeňte. Mám vyzkoušeno, že lepší je zakysaná smetany. Těsto se pak tolik nelepí a lépe se s ním pracuje.
Na vánoční hvězdy potřebujete:
- 360 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 2 lžíce jemně pomletých mandlí
- 200 g másla
- 1 lžíci jogurtu nebo zakysané smetany
- špetku soli
- dobrou domácí, nejlépe malinovou zavařeninu
- čokoládu na vaření
- kokos nebo mandle na ozdobu
Postup:
Do prosáté mouky nasekejte studené máslo, přidejte škrob, cukry, mandle, žloutky, sůl a jogurt či smetanu. Zpracujte rukama v tuhé těsto a nechte v lednici asi hodinu odležet. Z těsta vyválejte placku, vykrájejte hvězdičky a ihned pečte na 180 stupňů asi 7 minut do růžova. Nechte vychladnout. Pak pomažte marmeládou a slepte. Čokoládu rozpusťte na vodní lázni s trochou smetany. Slepené hvězdy polijte čokoládou a posypte kokosem nebo kousky mandlí.