Máte rádi vůni a chuť medvědího česneku? Já ho miluju. Jeho sezóna právě začíná, ale je velmi krátká, tak ji nepropásněte.
Medvědí česnek se dá jíst za syrova nebo přidávat do jídel těsně před dokončením. Velmi dobrý je ale také jako základní surovina na pesto. Řadí se mezi tzv. jarní efemeroidy – vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře ještě před olistěním stromů. Vykvétají, zaplodí a jejich nadzemní část záhy odumře. V létě pak již není vůbec patrná. Sbírat listy můžete právě teď, ale často už jsou i ke koupi v obchodech.
Způsobů, jak je využít, je bezpočet. Mě zaujal recept finalisty soutěže MasterChef Pavla Berkyho z jeho nové kuchařky. Z haluškami jsem ho v této úpravě ještě nikdy nejedla a musím říct, že to bylo moc dobré.
Na halušky s pestem z medvědího česneku a parmazánem potřebujete:
Na halušky:
- 800 g brambor
- 300 g polohrubé mouky
- rostlinný olej
- parmazán
- zakysanou smetanu
- sůl
Na pesto:
- 50 g medvědího česneku
- 30 g petrželové natě
- 60 g piniových oříšků
- 60 g strouhaného parmazánu
- 150 ml olivového oleje
- 1 citron
- sůl
- pepř
Postup:
Brambory omyjte a oloupejte. Přibližně jednu polovinu brambor nastrouhejte na nejjemnějším struhadle a druhou polovinu na středním struhadle. Poté obě poloviny smíchejte a přidejte 250 g polohrubé mouky. Zamíchejte a pokud by se vám zdálo, že je těsto na halušky příliš tekuté, přidejte zbytek mouky. Směs osolte. Do většího hrnce nalijte vodu, přidejte 1 lžíci soli, 2 lžíce oleje a přiveďte k varu. Když vám voda v hrnci začne vřít, postupně do ní pasírujte bramborové těsto přes speciální haluškovač, nebo si těsto rozprostřete na dřevěné prkénko a nožem do vody odkrajujte malé kousky.
Hotové halušky, které vyplavou na hladinu, sbírejte děrovanou naběračkou a dávejte rovnou do mísy s pestem. Poté vše pořádně promíchejte.
Pesto z medvědího česneku:
Do mixéru nebo hmoždíře dejte všechny suroviny kromě oleje a citronu a mixujte 1-2 minuty, ať se vše propojí. Poté za stálého mixování postupně přilévejte olivový olej. Nakonec pesto ochutnejte a dochuťte citronovou šťávou, případně solí či pepřem. Halušky podávejte s kopečkem zakysané smetany. Navrch můžete ještě nastrouhat hobliny parmazánu, nebo také citronovou kůru pro osvěžení.
Takto připravené pesto můžete použít i do dalších jídel – např. do těstovin, k masu nebo všude tam, kam byste použili bazalkové či jiné pesto.
Zdroj: medvedi-cesnek.cz, www.pavelberky.com