Vyzkoušeli jsme: Na kolik vás vyjdou domácí dalamánky?

foto: Jitka Lubojacká

V době, kdy ceny potravin letí nezadržitelně vzhůru, je na místě otázka, kde ušetřit. Jednou z možností je, péct si pečivo doma. Domácí dalamánky jsou na přípravu velmi jednoduché, ale vyplatí se je při dnešních cenách vůbec dělat? Kolik v takovém případě ušetříme? Vyzkoušeli jsme to.

Kolik dnes stojí v obchodě dalamánek? Málokdy se dostanete pod 5 korun, většinou se jeho cena ale pohybuje i kolem desetikoruny či víc. Ano, zdražila mouka i energie… Ale pokud si je budeme péct doma , ušetříme vůbec něco? Rozhodli jsme se to zkusit. I s podrobným rozpočtem. Podle následujícího osvědčeného receptu upečete zhruba 12 cca 90 g dalamánků, které by vás při nákupu v obchodě stály minimálně 60 Kč. Spíš víc. A kolik to bude doma? Také jsme byli zvědaví. Na nákup jsme zašli do běžného supermarketu. Ceny uvedených surovin se samozřejmě mohou lišit, my sahali vždy po těch levnějších značkách.

Domácí dalamánky

Potřebujete:

  • 500 g chlebové mouky, 13 Kč. Použít můžete i směs žitné a bílé pšeničné mouky, cena se ani v tomto případě moc lišit nebude.
  • 1/2 droždí 1,60 Kč
  • 30 g sádla (250 g za cca 20 Kč) 2,40 Kč
  • asi 180 ml teplé vody
  • sůl
  • špetku cukru

Postup:

Do mouky rozdrobte čerstvé droždí, posypte špetkou cukru, zalijte asi jednou nebo dvěma lžícemi teplé vody, posypte zlehka moukou, zamíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.

Pak do mouky (ne na droždí) přidejte necelou lžičku soli a zbylou vodu. Ideálně v robotu vymíchejte hladké těsto. Pokud bude moc husté, nebo se nebude chtít spojovat, přidejte ještě trochu vody. Zpracujte, posypte zlehka hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout. V mezičase jednou až dvakrát znovu propracujte a nechte dál kynout. Pak na pomoučeném vále vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů. Z každého vyválejte váleček, a ten zamotejte do tvaru housky. Nebo ho jen zatočte do kolečka. Případně udělejte malé bochánky, které nahoře jednou či dvakrát nařízněte. Posypte hrubozrnnou solí a nechte ještě asi 10 minut kynout na teplém místě. Pak dalamánky vložte do rozpálené trouby a upečte při 180 stupních do zlatova. Trvá to asi 15 minut. Po upečení je ihned zlehka potřete slanou vodou.

Takže kolik?

A teď počítejte s námi. Vstupní suroviny nás vyšly na 17 Kč. Energie spotřebovaná při pečení, dělá při dnešních cenách zhruba 3,60 Kč. (Průměrná cena 1 kWh je dnes zhruba 7,15 Kč, spotřeba průměrné trouby na hodinu pečení je cca 0,9 kWh). Jeden domácí dalamánek nás tak vyšel na zhruba 1,70 Kč.

Pokud máte raději domácí housky z běžné bílé pšeničné mouky, můžete použít úplně stejný recept. V tom případě se s cenou jedné domácí housky dostáváme na cenu kolem 1,10 Kč. Bez započítání hrubé soli či kmínu na posyp.

Tak co, vyplatíte se to? Pokud vás nepřesvědčily počty, zkuste to i tak. Ta chuť a vůně domácího pečiva je prostě skvělá. Do těsta podle uvedeného receptu můžete přidat i různá semínka, nebo péct z celozrnné mouky.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související