Z cyklu originální recepty: Domácí nudlové čtverečky podle Sandtnerové

foto: Tesco

Nudlové čtverečky s uzeným masem neboli tzv. šunkofleky patří ke stálicím české kuchyně. Málokdo je ale připravuje podle originálního a poctivého receptu slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.

V jejím podání nejde o jídlo z rozvařených těstovin, které mnozí z nás pamatují ze školních jídelen, ale o skutečnou delikatesu, připravenou poctivě a z prvotřídních surovin. Chcete ji ochutnat? Tady je recept. Je trochu pracnější než jste asi zvyklí, ale výsledná chuť vás přesvědčí, že za tu trochu námahy to stojí. A navíc při dnešních cenách kupovaných těstovin snadno zjistíte, že ty domácí jsou nejen o tisíc procent lepší, ale také o dost levnější.

Nudlové čtverečky s uzeným masem

Rozpočet na 5 porcí: 30 dkg mouky, 3 vejce na těsto. Dále: 4 dkg másla, sůl, 2 žloutky, 30 dog uzeného masa (ramínko a bůček), sníh ze dvou bílků, 2 dog másla na vymazání, 2 dkg strouhanky na vysypání, 130 ml sladké smetany nebo mléka

Nejprve si připravte těsto. Na vál si prosejte 30 dkg polohrubé mouky, udělejte do ní důlek, přidejte 3 vejce a vypracujte tuhé těsto. Rozdělte ho na tři díly, z každého vyválejte tenkou placku a dejte na čistou utěrku usušit. Těsto se nesolí, slané by neuschlo. Z usušených placek nakrájejte čtverečky a uvařte je v osolené vodě, do které jste přidali uzený vývar. Uvařené nechte na sítu vychladnout. Mezitím si v míse umíchejte máslo se solí, přidejte žloutky a vymíchejte. Pak přidejte studené nudlové čtverečky, uvařené, nasekané, studené uzené maso, promíchejte a nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.

Pekáč vymažte máslem, vysypte strouhankou, naplňte směsí, urovnejte a zalijte smetanou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 1/2 hodiny. Upečené vyklopte, nakrájejte a ihned horké podávejte.

Kdo byla slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová?

Stejně jako dnes vzhlížíme k receptům kuchařských mistrů, měli lidé své kulinární hvězdy i za první republiky. Autorka „sandtnerky“, jak se familiárně přezdívalo kuchařské knize, kterou napsala Marie-Janků Sandtnerová, k nim rozhodně patřila. Oficiální název publikace zněl Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů – Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů. A doma ji musela mít každá, především začínající hospodyňka.

Zprvu ale nic nenasvědčovalo tomu, že se autorka jedné z nejslavnějších kuchařek stane tak známou. Narodila se roku 1885 do rodiny pražského litografa Otty Sandtnera. Po studiích na Vyšší dívčí škole nakonec absolvovala vyhlášenou školu kuchařskou a hospodyňskou při Městské dívčí průmyslové škole a kurz pro učitelky na školách kuchařských a hospodyňských školy Vesna v Brně. Díky absolvovanému kurzu účetnictví dokázala psát své recepty tak, aby žádná kuchařka zbytečně neplýtvala. Po škole nastoupila jako učitelka v Městské dívčí odborné škole rodinné a živnostenské v Praze 2 a její žákyně ji přiměly k tomu, aby v roce 1924 vydala svou první a nejslavnější kuchařskou knihu. Na svém kontě má však kuchařek mnohem víc. Například: 60 obědů a večeří jednoduchých i složitých, s výměrem potravin pro pět osob podle čtyř ročních období; Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček; Lesní plody a jejich úprava v domácnosti; Ryby: předpisy a rozpočty rybích pokrmů nebo Zeleniny a saláty.

Precizní puntičkářka

Marie Janků-Sandtnerová byla pověstná svou pečlivostí, což je hlavní důvod, proč se její kuchařka stala tak populární. Její recepty jsou opravdu precizní, nikdy v nich neopomněla ani tu nejdrobnější položku. Například, když měla být použita citronová kůra, udala její množství v centimetrech čtverečních! A všechny recepty i několikrát poctivě vyzkoušela. Jak v novém upraveném vydání její „Klasické české kuchařky“ z roku 2021 (nakladatelství XYZ), odkud také pochází uvedený recept, vzpomíná její vnučka: „V řeznickém domě byla kromě běžné kuchyně ještě testovací, které se říkalo laboratoř. Tam jsme nesměli, protože babička byla velice přísná a všechno si musela několikrát ověřovat.“ Výsledkem ovšem je, že její recepty jsou absolutně spolehlivé a skvěle uvařit podle nich zvládne i úplný začátečník.

Zdroj: Albatros Media

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související