Z cyklu osvědčené recepty: Ta nejlepší dýňová polévka pod sluncem. S chilli a kokosovým mlékem

foto: Unsplash

Podzim patří dýním a dýňová polévka je prostě úžasná. Navíc podle tohoto receptu ji zvládne uvařit i ten největší nešika v kuchyni. Je naprosto skvělý a přitom úplně jednoduchý.

Dýně jsou u nás právem čím dál oblíbenější. Není divu. Nejsou drahé, navíc mnozí si je dokáží bez problémů vypěstovat na zahrádce. Existuje jich mnoho druhů, mezi ty neoblíbenější patří dýně hokaido, která se jako jediná nemusí loupat.

Dýně jsou nízkokalorické, zhruba 250 g čerstvé dýně obsahuje jen 49 kcal (až z 94 % ji tvoří voda), takže jsou určitě vhodně i při redukční dietě. Vynikají především obsahem betakarotenu a vitaminu A, ale dále v nich najdeme i mnoho dalších vitaminů a minerálů. Jeden šálek vařené dýně (245 gramů) obsahuje: 0,2 g tuku, 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 3 g vlákniny, 245 % doporučené denní dávky (DDD) vitaminu A, 19 % DDD vitaminu C, 16 % DDD draslíku, 11 % DDD mědi, 11 % DDD manganu, 11% DDD vitaminu B2, 10% DDD vitaminu E, 8 % DDD železa a kromě toho i malé množství hořčíku, fosforu, zinku a vitaminů skupiny B.

Dýně je možné zapékat, podávat jako přílohu k masu, ale dýňová polévka je asi nejoblíbenější. Zejména podle tohoto receptu je nedostižná. Zkuste a posuďte sami.

Ta nejlepší dýňová polévka

Nejrůznější variace jsou samozřejmě možné, chilli lze nahradit zázvorem, kokosové mléko smetanou. Ale zkuste pro jednou tuhle verzi. Její výhodou je, že je nejen neskutečně dobrá, ale mohou ji jíst úplně všichni. Je totiž bez lepku, vhodná pro vegetariány i vegany. Když vynecháte chilli (což je trošku škoda) smlsnou si i děti. A pokud dýni opravdu milujete, doporučujeme koupit dvě a z té druhé připravit pyré. Na to stačí upečenou dýni jen umixovat a případně dochutit. Je to skvělá příloha k masu, ale uvařit z ní můžete i rizoto nebo pyré přidat k těstovinám.

Potřebujete:

  • 1 středně velkou dýni, ideálně hokaido
  • 1 cibuli
  • 1-2 chilli papričky
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • cca 700 ml vody či zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • dýňový olej

Postup:

Dýni rozkrojte, vydlabejte, posolte, pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby při 180 stupních asi na 25 minut upéct. Dýni hokaido nemusíte loupat. Mezitím si oloupejte cibuli, pokrájejte najemno a na směsi másla (pro vegany vynechte) a olivového oleje krátce orestujte. Pak přidejte opečenou dýni, pokrájenou chilli papričku, podlijte vývarem nebo vodou a nechte chvilku rozdusit. Rozmixujte, přidejte kokosové mléko a je-li moc hustá, ještě vodu či zeleninový vývar dle potřeby. Dosolte a do hotové polévky přidejte ještě trochu kvalitního, za studena lisovaného dýňového oleje. Zvýrazní její chuť. Na závěr posypte hrstí nasekané petrželky nebo koriandru a pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte ještě těsně před podáváním pár kapek citronu. Pošle polévku do ještě vyšších gurmánských dimenzí.

Zdroj: healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související