Z cyklu recepty první republiky: Tvarohové vdolečky a nejoblíbenější jídlo T. G. Masaryka

foto: Unsplash

V den, kdy naše republika slaví státní svátek, by se slušelo připomenout si také některé zapomenuté recepty z dob, kdy vznikala. Co si třeba upéct tvarohové vdolečky či přichystat k obědu švestkové knedlíky s mákem podle oblíbeného receptu našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka?

První republika byla dobou nebývalého ekonomického i kulturního rozmachu a mnozí na ni dodnes s nostalgií vzpomínají. Díváme se na filmy s Oldřichem Novým, Adinou Mandlovou či Vlastou Burianem a říkáme si, jaké to tenkrát asi doopravdy bylo. Jak se žilo a co se jedlo?

Kuchyně je vždy odrazem doby a pokud bychom se podívali na stoly první republiky, našli bychom tam v převážné většině jednoduchá, levná jídla, ovšem připravená vždy z kvalitních surovin. Mléko se pilo čerstvé, pro jogurt či tvaroh se chodilo k mlékaři, pro zeleninu k zelináři, pro brambory a vajíčka na nejbližší statek a „bio“ ovoce rostlo všude v alejích či přímo na zahrádce. Vařilo se úsporně, ale dobře.

Prezidentský jídelníček

Ani náš první prezident Tomáš Garrique Masaryk neměl nikterak vybraný jazýček. Podle dobových záznamů i vzpomínek jeho kuchařů i služebnictva z lánského zámku preferoval jednoduché pokrmy a tíhl spíše k vegetariánství. Jídlo prý ale měl rád vždy hezky upravené a pěkně servírované. A potrpěl si na sladké. K snídani si rád dopřával ovoce, topinku s marmeládou, neslazený čaj a výjimečně i vejce naměkko. K obědu nejraději jedl bílou polévku, kousek ryby či masa, zeleninu, malý moučník a černou kávu. Tu nikdy nevynechal. Večeřel velmi prostě, často mu stačil jen kousek buchty s mlékem obarveným špetkou kávy. Víc nepotřeboval. Alkohol prakticky nepil. „Abstinence není mým náboženstvím, ale občas se pokouším své spoluobčany upozornit, jak nemírné pití je, stručně řečeno, hloupé, “ zněl jeden z jeho výroků.

Švestkové knedlíky s mákem pro T. G. Masaryka

Jak připomíná v knize Jaroslava Vašáka „První republika u stolu“ prezidentův stolník Alois Kadlec, jedno jídlo měl ale prezident přeci jen ze všech nejraději a to švestkové knedlíky s mákem. „Kdykoli jsem po hlavním jídle přišel s moučníkem, nechal si dát vždy jen jednou. Jakmile ale byly švestkové knedlíky, vzal si nejprve tři a pak ještě tři. A na rozdíl od své ženy i dětí, kteří je jedli s tvarohem, on si je vždy sypal mákem. Měl ho moc rád,“ vzpomínal. A jak se tyhle prezidentovy oblíbené knedlíky připravovaly? Zde je původní recept. Zajímavé je, že v něm není vůbec žádný cukr. Ten si tam ale případně můžete podle chuti dodat.

Švestkové knedlíky s mákem pro T. G. Masaryka

10 dkg másla utřete v misce, přidejte 20 vařených, nastrouhaných brambor, sůl, 5 vajec, 3 žloutky, malinko smetany a mouky tolik, aby se vše spojilo. Vypracujte těsto, které rozválejte na placku, vykrájejte čtverečky. Do každého zabalte švestku, uzavřete, knedlík zakulaťte a uvařte ve slané vodě. Uvařené knedlíky přelijte studenou vodou a nechte okapat v cedníku. Pak je vložte do pekáčku se strouhanou houskou a nechte v troubě krátce osmahnout. Před podáváním omastěte máslem a posypte mákem.

Tvarohové vdolečky podle receptu z roku 1927

Pokud máte chuť zkusit ještě další osvědčený prvorepublikový recept, nabízíme tvarohové vdolečky. Vyzkoušeli jsme je a jsou tak dobré, vláčné a měkoučké, že si je určitě oblíbíte taky. Podobné osvědčené „poklady“ vždy patří do zlatého fondu rodinných receptů.

Potřebujete: 28 dkg čerstvého tvarohu, 7 dkg másla, 2 vejce, 3 žloutky, 3 dkg kvasnic, čtvrt litru mléka, 56 dkg mouky, špetku soli, 7 dkg cukru.

Postup: Nejprve si rozdrobte droždí do vlažného mléka a nechte chvíli vzkypět. Máslo utřete s tvarohem, přidejte vejce, žloutky, cukr, mouku, špetku soli a mléko s kváskem a zadělejte těsto. Nesmí být příliš tuhé ani řídké. Ihned vytvořte vdolečky a nechte je v teple na prkénku kynout. Když vykynou, smaží se na rozpáleném omastku, a pak hotové mažou povidly, sypou tvarohem nebo jen cukrem. Výborné jsou i samotné.

zdroj: česká televize, dvojka.rozhlas.cz, cnn.iprima.cz, Jaroslav Vašák: První republika u stolu (CPress, 2017)

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související