Z cyklu zapomenuté recepty: Babiččiny tvarohové vdolečky. Jsou famózní

foto: Unsplash

Jemné a delikátní. Tak lze jednoduše popsat tyhle tvarohové vdolečky, které jsou skvělé i bez náplně. Právě tvaroh jim dodává vláčnost a skvělou chuť.

Tvaroh má tu báječnou vlastnost, že těsto vždy zvláční. Zařadit jej do jídelníčku bychom měli mnohem častěji, protože je nejen skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, ale zároveň neobsahuje ani mnoho tuku a je dobře stravitelný. Proto se doporučuje nejen při hubnutí. Tvaroh si lidé vyráběli již od pradávna, připravoval se z kozího, ovčího i kravského mléka. Zmínky o něm sahají do opravdu dávné historie, jedl se v Mezopotámii, Řecku, starém Římě. Také pro staré Slovany byl důležitou složkou stravy, přidávali ho do mnoha pokrmů, nejčastěji ho zřejmě jedli v syrovém stavu s ovocem (i sušeným), různými semínky či luštěninami.

I pro naše babičky a prababičky byl velmi důležitou součástí jídelníčku. Zhruba od 19. století se pak začal hojně používat i do moučníků, buchet, koláčů a dalších dobrot. Jeho výhodou je obsah prospěšných bakterií, které udržují zdravou střevní mikroflóru i to, že jeho přidáním do jídla snížíte jeho glykemický index. Skvěle zasytí a je i velmi dobrým zdrojem vitaminů a minerálů jako B2, draslík a vápník.

Vzácný rodinný recept

Recept na tyto tvarohové vdolečky pochází ze 30. let minulého století a u nás v rodině se dědí po přeslici. Až je ochutnáte, pochopíte, proč si ho tak vážíme. Tvarohové vdolečky jsou vážně skvělé. Jíst je můžete jenom tak pocukrované, naplnit je marmeládou (u nás vede meruňková) nebo je potřít povidly a posypat strouhaným tvarohem. Skvělé jsou i se zakysanou smetanou a čerstvými ovocem, například borůvkami nebo malinami.

A jak na ně? Je to snadné.

Potřebujete: 28 dkg měkkého tvarohu, 10 dkg másla, 2 vejce a 2-3 žloutky (podle velikosti vajec), 3 dkg droždí (malinko víc než půl kostky), 55 dkg hladké mouky, špetku soli, 5 dkg cukru a asi 220 ml mléka (větší hrneček). Kdo má rád povidla, může si je navrh dozdobit. Nejprve si připravte s trochy teplého mléka, kvasnic a asi lžíce cukru a mouky kvásek, kterých nechte dobře vzkypět. Mezitím si utřete tvaroh s máslem, přidejte vejce, kvásek, mouky a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto, z kterého hned tvořte malé vdolečky. Ty nechte vykynout a pak je hned smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla.



Zdroj: www.thespruceeats.com, nationalhistoriccheesemakingcenter.org, www.traditionalfrenchfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář