Jídlo, které ve Francii pod názvem pain perdu (ztracený chléb) patří k oblíbeným dezertům, zprofanovaly české školní jídelny na pokrm, kterým má rád jen málokdo. Ovšem dobře připravená žemlovka je prostě skvělá. A když ji ochutnáte, dáte nám za pravdu. Voní vanilkou a zkaramelizovanými oříšky.
Pojmenování žemlovka nebo také zemlbába, či memlovka údajně související s německým slovem Semmelbaba. Ve skutečnosti jde o počeštělý krajový název, která s němčinou nemá nic společného. Pokud byste si tuhle sladkou dobrotu chtěli objednat v Rakousku nebo Německu, hledejte ji na menu pod názvem Scheiterhaufen, případně Semmelauflauf. V českých zemích se kdysi používal název „jablkovec“. Základ tohoto jídla byl pokaždé stejný a určitě vznikl jako způsob, jak zpracovat ztvrdlé pečivo. Ostatně recept na tzv. francouzský toust, která se připravuje ze starší vánočky je na úplně stejném základě.
Receptů na žemlovku existuje mnoho, někdy se pečivo namáčí do směsi mléka a vajec, jindy do žloutků s máslem a ušlehaný sníh přijde navrch. Náplň může být jablečná, tvarohová nebo také hrušková či třešňová. Využít ale můžete vlastně jakékoli ovoce, klidně i kompotované. Ačkoli je žemlovka tradičně označována za klasicky české jídlo, variace na ni najdete po celé Evropě. Jak už jsme zmínili v úvodu, ve Francii ji znají pod názvem pain perdu a nejčastěji ji zapékají s ovocem, V Anglii oproti tomu mají svůj bread and butter pudding, což je vlastně obdobné jídlo, jen místo tvarohu používají řidčí puding a znovu ovoce.
Existují i recepty na slanou žemlovku, kdy se jen vynechá cukr a jako náplň se mohou využít různé sýry, šunka či zelenina.
Babiččina žemlovka s tvarohem a oříšky
Jednu veku si nakrájejte na plátky. Rozmíchejte 3 vejce s trochou mléka, přislaďte a dochuťte trochou vanilky a ve směsi plátky veky vždy krátce namočte. Do pekáčku vymazaného máslem pak naskládejte vrstvu pečiva, na dno i okraje. Na ně přijde tvaroh ochucený citronovou kůrou, cukrem a vanilkou. Další vrstva může být libovolné ovoce, ale nemusí. Pokud nemáte rádi tvaroh, můžete jej nahradit jablky, připravenými jako na štrůdl. Poslední vrstva jsou zbylé namočené plátky veky, které poklaďte kousky másla a posypte dodrcenými lískovími oříšky s cukrem. Pečte cca 20 minut zakryté alobalem, pak odkryjte a nechte dopéct do křupava.
Zdroj: cs.wikipedia.org, www.tasteatlas.com