Lednové hodování: Domácí hummus snadno a rychle

Oblíbená pomazánka z cizrny, je v posledních letech stále populárnější, a to nejen u vegetariánů.
foto: Pixabay

Slovo hummus už u nás zdomácnělo a je celkem vtipné, že název oblíbeného jídla pomalu vytláčí původní význam téměř stejného českého slova. Další důkaz, že dobré jídlo máme prostě raději.

Přiznám se, že než jsem si hummus oblíbila, musela jsem se k němu projíst. Při mých četných výletech do arabských zemí se mu ale prakticky nešlo vyhnout, a tak jsem pokaždé alespoň ochutnala. Zaujalo mě, jak moc je tohle jídlo variabilní. Vždy chutnalo maličko jinak a využít se dá na sto různých způsobů. To mě přimělo ho vyzkoušet i doma.

Jedno si ale řekněme otevřeně, slovem rychle z titulku se nenechte zmást. Vlastně jde o jasnou klamavou reklamu, protože příprava hummusu je sice nenáročná, ale ve skutečnosti zdlouhavá, respektive ta přípravná část. Závěrečná je už blesková a je opravdu snadná, v tom vám nelžu. A zvládne ji každý, kdo umí zapnout sporák, stačí se držet tohoto osvědčeného receptu. Je tu ovšem možnost si vše ještě více ulehčit a použít cizrnu z konzervy, rozmixovat a dochutit. V tom případě máte pomazánku opravdu během 5 minut hotovou.

Na domácí hummus potřebujete:

  • 250 g suché cizrny
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžíce sezamové pasty tahini
  • 1/2 lžičky soli
  • šťávu z 1/2 citrónu nebo jednu limetu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetku římského kmínu (nemusí být)
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • čerstvou zeleninu jako přílohu (rajčata, čekanku, okurky, mrkev)

Postup:

Cizrnu namočte nejméně na dvě hodiny, ale mnohem lepší je nechat ji přes noc. Poté ji v té samé vodě vařte cca 2-3 hodiny, ale pokud ji necháte jemně probublávat i 6-8 bude ještě lepší, jemnější. Vodu nesolte, ale můžete do ní přidat malinko jedlé sody, cizrna lépe změkne.

Uvařenou cizrnu neslévejte, jen ji mírně osolte a nechte do druhého dne odstát. Tím tato sice nenáročná, ale zdlouhavá příprava končí.

Teď už to bude rychlé. Uvařenou cizrnu slijte, vodu si ale schovejte. Rozmixujte do hladka a postupně přidávejte trochu slité vody, až vznikne úplně jemná pasta. V záměru mixování přidejte olivový olej, rozmačkaný česnek, tahini, římský kmín, zajímavá je varianta s chilli. Už do vymixované pasty, přidejte šťávu z citronu nebo limety (já ji mám raději), případně dosolte. Dochucení je na vás, kdo nemá rád římský kmín, může klidně dát i ten český nebo ho vynechat úplně. Moc dobrá varianta je přidání nasekaných sušených rajčat, jedla jsem už i hummus s olivami nebo kapary. Já většinou základní hummus rozdělím na víc částí a každou dochutím jinak. Na závěr patří nasekaná petrželka.

Jíst ho můžete jako pomazánku na čerstvém chlebu nebo si do něj namáčet kousky zeleniny. Skvělý je hummus také jako příloha ke grilovanému masu nebo zapečeným bramborám.


„GURMET ZDRAVÍ“ Kateřiny Prokšové: Kičarí

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související