Už jsem to tu zdůraznila několikrát. Když mlsat, tak opravdu dobré věci, připravené podle tradičních, poctivých receptur. Což platí i pro žloutkové věnečky.
Podle tohoto receptu jsme je pekly s mojí prababičkou a když jsem později někde ochutnala jiné, nestačila jsem se divit, jak je ta chuť rozdílná. Babi zásadně používala pouze pravou vanilku (jen, když zrovna nebyla k sehnání, vzala za vděk vanilkovým cukrem, ale hodně nerada), máslo a vajíčka od svých slepiček. Chuť? Famózní. O dobré suroviny dnes naštěstí není nouze, takže pokud se do nich pustíte, rozhodně nic neošiďte. Nestojí to za to. A odpalovaného těsta se nebojte, při správném postupu je to to nejjednodušší těsto pod sluncem. Uvidíte!
Na tradiční žloutkové věnečky potřebujete:
Na těsto:
- 200 ml mléka
- 100 ml vlažné vody
- 120 g másla
- 180 g hladké mouky
- 4 vajíčka
- půl lžičky soli
Na krém:
- 450 ml 12% smetany
- 3 žloutky
- 80g cukru krystal
- 40 g škrobu
- 50 g másla
- vanilkový lusk
Postup:
Začínáme těstem. Do hrnce se silnějším dnem nalijte mléko společně s vodou, osolte, zahřejte, přidejte máslo a těsně před varem nasypte prosátou mouku. Stáhněte plamen a míchejte až se těsto krásně leskne a je z něj kompaktní „hrouda“. Trvá to minimálně pět minut. Pak ho nechte téměř vychladnout a zašlehejte do něho vajíčka, nejlépe robotem, aby bylo těsto hezky provzdušněné. Naplňte do cukrářského sáčku a na pečicí papír vytvořte kroužky asi o průměru 4 centimetry. Vložte do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 25 minut.
Mezitím si připravte krém.
Do misky vlijte smetanu, přidejte půlku vanilkového lusku i s vyškrabanými semínky a na vodní lázni nechejte zahřát. Ve druhé míse smíchejte žloutky s cukrem a škrobem. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do nad vodní lázeň. zahřívejte a míchejte několik minut, dokud směs nezhoustne. Pak sundejte z lázně a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte a dejte ho do lednice vychladnout.
Upečené a vychladlé věnečky rozkrojte a cukrářským sáčkem naplňte krémem. Prababi je vždycky jen pocukrovala, ale pokud je chcete mít jako z cukrárny, rozpusťte si trochu cukrářského fondánu s vodou a horní část věnečku v něm namočte.