Královna středomořské kuchyně: bazalka. Jak ji pěstovat správně?

foto: Usplash

Většina světových kuchyní se bez ní neobejde, o té italské nemluvě. V řečtině ji označují slovem βασιλικός (královská), což jen dokládá, jak byla od nepaměti ceněna.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) pochází původem z Indie, kde ji považovali za bylinu obdařenou božskou mocí a přísahali na ni u soudu. Byla nalezena i poblíž Kristova hrobu, proto ji dodnes někteří ortodoxní kněží pravoslavné církve používají při přípravě svěcené vody a květináče s bazalkou staví poblíž oltářů. Na Haiti je zase jako mocný ochránce zasvěcena bohyni lásky Erzulii a například v Mexiku ji lidé nosili po kapsách, aby přitahovala peníze a milence.

Kráska milující teplo

Na celém světě, zejména v tropech roste více jak 60 druhů bazalek. Nejrozšířenější a nejznámější je bazalka pravá, ale v kuchyni jsou ceněné i fialové kultivary nebo řecká bazalka, která má mnohem menší drobnější lístky a pronikavější vůni.

Bazalka je jednoletá bylina, která prospívá pouze v teple. Nemá ráda teploty pod 15 stupňů, v tu chvíli přestává růst a mráz nesnese vůbec. Vyhovuje jí slunné, chráněné místo a propustná půda. Ven ji můžete dát nejdřív na konci května nebo raději až v červnu, kdy teplota ani v noci neklesá pod 10 stupňů. Nemá ráda přelití (hned shodí listy) ani nadměrné sucho, půdu proto udržujte jen mírně vlhkou.

V kuchyni je bazalka nepostradatelná

Při přípravě jídel jsou nejlepší mladé lístky uštípnuté na konci výhonů. Pravidelným zaštipováním bazalka košatí a hezky obrůstá. Listy se konzumují nejčastěji čerstvé, nebo přidávají na závěr vaření, nejlépe ručně natrhané. Mnozí šéfkuchaři věří, že nasekaní listů nožem nebo střihání nůžkami jim bere sílu a vůni.

Listy se nakládají do olivového oleje nebo vinných octů, které krásně provoní. Z bazalky se také nejčastěji připravuje pesto, které vám zalité olejem vydrží v lednici i týdny. Vyniká ve studené kuchyni v kombinaci s rajčaty, olivovým olejem a mozzarellou. Voňavé lístky bazalky se přidávají na pizzu, do těstovin, k pečeným masům i do polévek.

Vynikající přílohu ke grilovaným masům, rybám nebo zelenině přiopravíte smícháním čerstvě nadrcených bazalkových listů s máslem, solí, čerstvě nadrceným pepřem a nastrouhanou citronovou kůrou.

Lístky bazalky také můžete přidávat do koupele, kterou nádherně provoní, přidat je lze do čaje na podporu trávení nebo podrtit a esence vdechovat pro zmírnění napětí a duševní únavy.

Recept pro vás:

Špagety s bazalkovým pestem

Na 4 porce potřebujete:

  • 70 g čerstvých lístků bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g piniových oříšků
  • 50 g nastrouhaného parmazánu nebo pecorina
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 500 g špaget

Bazalku, česnek, pinie, sýr a olivový olej podrťte v hmoždíři nebo umixujte na hustou omáčku. Těstoviny uvařte al dente, slijte a ihned smíchejte s pestem. Navrch ještě posypte porcí sýra a ihned podávejte.

zdroj: medicalnewstoday.com, www.kraeuter-buch.de, www.healthline.com



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související