Nejčastější kuchařské přešlapy. Často ani netušíme, že je to chyba…

foto: Jason Briscoe

Bez ohledu na to, jak moc jste v kuchyni zkušení, je dost možné, že některou z následujících chyb děláte. Málokdo si je při vaření úplně jistý, co je dobře a co špatně. A nejrůznější kuchařské přešlapy jsou úplně běžné.

Pojďme se podívat na ty, které by vás možná ani nenapadly. Nebo je děláte úplně automaticky a nikdo vám nikdy neřekl, že děláte chybu.

Loupání zázvoru

Když na zakroucený kořen vezmete škrabku na brambory, což je úplně běžné, rázem se vám smrskne na polovic. Mnohem efektivněji a snadno jde ale oloupat obyčejnou lžičkou. Tenká slupka se odděluje překvapivě lehce a zázvor budete mít prakticky celý.

foto: Unsplash

Studené maso

Dost možná, že jste to už slyšeli, ale v rámci urychlení na to mnoho lidí zapomíná. Pokud hodíte na pánev maso přímo z lednice, bude mít steak po upečení za prvé našedlou barvu a nikdy nebude tak dobrý a šťavnatý, jako když ho před úpravou necháte alespoň hodinu venku při pokojové teplotě. To platí pro všechny druhy masa, nejen pro ta, určená na rychlou úpravu. Pokud maso rozmrazujete, nikdy nepoužívejte mikrovlnku ani teplou, natož horkou vodu. Maso se v ní začne na okrajích vařit a zcela ztratí šťavnatost. Jediný správný způsob je nechat ho na chladnějším místě postupně rozmrazit.

Špatný nůž

Tyhle kuchařské přešlapy dělá naprostá většina lidí, jednoduše sahají po špatném náčiní. Když například rozříznete rajče pilkovým nožem, většina šťávy vyteče. Veškeré dužinaté potraviny je třeba řezat opravdu ostrým, širším nožem. Na chleba si naopak pořiďte dlouhý pilkový a na maso zase středně dlouhý se širší čepelí. Dobrý kuchař potřebuje i kratší nůž s ostrou špičkou na čištění, odstraňování jadýrek, blan na mase a vydlabávání. Kvalitní nože by se nikdy neměly mít v myčce, tím se tupí. A samozřejmě se musí pravidelně brousit.

foto: Unsplash

Mléko ve dveřích lednice

Téměř každý dává krabice s otevřeným mlékem do dveří chladničky. Jenže právě tam, díky častému otevírání, kolísá teplota nejvíce a mléko se pak rychleji kazí. Raději ho uložte co nejdál od dveří, kde je teplota stabilnější. To samé platí i pro víno. Změny teplot mu nedělají dobře. A například olej nepatří do ledničky vůbec.

Med na lžíci

Když nabíráte med nebo sirup, polovina ho zůstane na lžíci? Ponořte ji předem na chvilku do horké vody, med či sirup z ní následně mnohem lépe sklouznou.

foto: Unsplash

Cibule a brambory spolu nekamarádí

Pokud je uložíte pohromadě, budou se rychleji kazit. Ideální je držet je od sebe co nejdál a ukládat je do papírových sáčků. Nikdy ne do igelitových. A nejlépe v chladu a tmě, jinak začnou rychle klíčit.

Odkryté máslo

Máslo do sebe rádo nasává nejrůznější pachy, což může výrazně ovlivnit výslednou chuť jídla. Proto ho vždy skladujte v originálním balení nebo zakryté např. skleněným víčkem. A nikdy ho nepokládejte vedle aromatických sýrů.

Olej na těstoviny

Hodně kuchařů se domnívá, že při vaření těstovin je třeba dát do hrnce i olej, aby se neslepily. Pravda je ale taková, že jediné, co těstoviny k uvaření potřebují, je hodně vody (zhruba 5x víc, než je váha těstovin) a sůl. Kapku oleje či másla můžete přidat po uvaření, ale nejčastější správný způsob je, že uvařené těstoviny okamžitě smícháte s připravenou omáčkou a přilijete trochu vody, ve které se vařily. Jak s oblibou tvrdí Italové, pasta musí být hlavně „mokrá“.

foto: Unsplash

Suché sendviče

Kuchařské přešlapy jsou někdy úplně nevinné. Pokud přidáváte do připravovaných sendvičů plátky rajčete či okurky, osušte je předtím papírovou utěrkou a lehce pokapejte olivovým olejem. Vlhkost ze zeleniny se tak nenasákne do chleba a ten zůstane i delší dobu nerozmáčený.

Těsto na lasagne nepředvařujte

Pláty lasagní není nutné vařit předem. Vyskládejte je do misky vykapané olivovým olejem a jen se ujistěte, že máte dostatek omáčky. Tu klidně nařeďte trochou vody, aby těstoviny mohly tekutinu nasát. Ještě lepší ale je udělat si svoje vlastní těsto. Vyzkoušený a osvědčený recept najdete zde.

foto: Unsplash

Otevírání trouby při pečení

Je přirozené, že se chcete přesvědčit, zda už je například piškot na dort upečený. Trouba by se ale zejména při pečení piškotového nebo kynutého těsta měla otevírat co nejméně, protože každé otevření sníží teplotu. A to může mít za následek, že těsto nevyběhne a srazí se. Proto dvířka otevírejte vždy až ke konci pečení a moučníky zásadně vkládejte do předem vyhřáté trouby.

Důlek v burgeru

Maso na burgery připravujte nepříliš vysoké, pečením se vždy nafoukne. Než je vložíte na pánev či gril, vždy do masa udělejte uprostřed palcem důlek. Tolik se při pečení nevyboulí a omáčka či kečup z masa potom tak snadno nestékají.

Zdroj: foodal.com, www.lifehack.org, www.cookinglight.com


Lepší než z restaurace: Domácí burger s domácí houskou

foto: Jitka Lubojacká

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související