Osvědčené vánoční recepty: Štědrovečerní kuřecí polévka

Delikátní a plná chutí a vůní.
Kuřecí polévka
foto: archiv redakce

Pokud nejste milovníci ryb, tato sváteční kuřecí polévka vás nadchne. Je moc dobrá a milují ji i děti.

Polévka z kapra je zvyk, který je v mnoha rodinách tak trochu z donucení. Bylo tomu tak i u nás, a tak jsem se naučila dělat tuhle. Zadělávaná štědrovečerní kuřecí polévka je tak dobrá, že si ji okamžitě oblíbíte a dost možná ji budete dělat častěji než jen o Vánocích. Je plná zeleniny, nádherně voní po silném kuřecím vývaru a bylinkách a hodně sytá, tak to s ní nepřežeňte, ať vám ještě zbyde místo na hlavní chod.

Potřebujete:

  • 1 celé menší kuře
  • 5 mrkví
  • 4 kořenové petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 70 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžičku celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, libeček
  • sůl
  • hladkolistou petrželku

Postup:

Celé kuře (prsa můžete vyříznout a nechat si je na jiný recept) dejte do velkého hrnce, přidejte, dvě mrkve, dvě petržele, kus celeru, cibuli, česnek, koření a sůl a nechte cca 1,5 táhnout (voda nesmí moc vřít) na silný vývar. Mezitím si pokrájejte zbytek zeleniny na kostičky. Když je vývar hotový, pokrájenou zeleninu osmažte v dalším velkém hrnci na másle, zapražte moukou a chvilku restujte. Pak zalijte vývarem a nechte asi deset minut na mírném plameni vařit. Mezitím oberte maso z kuřete a nakrájejte. Pokud se vám zdá masa hodně, můžete část i s trochou vývaru nechat stranou a použít třeba do rizota. Nakrájené maso vložte do polévky, podle potřeby dosolte a dochuťte pepřem, ozdobte pokrájenou hladkolistou petrželí a štědrovečerní kuřecí polévka je hotová.

Pokud máte rádi polévku jemnější, lze ji na závěr rozmixovat do hladka, dochutit smetanou a podávat s opečenými chlebovými krutony.

Další skvělé recepty:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související