Pečení na víkend: Rebarborový koláč s tvarohem podle Josefa Maršálka

foto: Josef Maršálek

Sezóna rebarbory je za dveřmi. Začíná počátkem května a trvá obvykle do konce června. V některých obchodech ji koupíte už teď. Zkuste si z ní připravit lahodný rebarborový koláč mistra cukráře.

Rebarbora je oblíbenou přísadou do pečení, ale své místo má i ve slané kuchyni. Vyzkoušejte recept podle mistra cukráře Josefa Maršálka lahodnou kombinaci, která uspokojí vaše chuťové pohárky nejen o víkendu.



Reberbora a její benefity

Rebarbora pochází z Asie, konkrétně z Číny. Panuje mýtus, že se jedná o ovoce, ale opak je pravdou. Rebarbora je vytrvalá zelenina s mírně nakyslou ovocnou chuť. Vyniká obsahem minerálů jako je vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík či jód, z makroživin je to hlavně vláknina a z vitamínů především zástupci skupiny B. Za zmínku stojí i obsah kyseliny pantotenové (B5), která prospívá pleti a vlasům. Navíc tato zelenina je bohatým zdrojem vlákniny. Kalorická hodnota je celkem zanedbatelná, ovšem s přídavkem cukru výrazně stoupá.

Rebarbora obsahuje poměrně dost vitamínu C, ve 100 gramech najdeme 6% denní doporučené dávky, jenže ten se delším vařením ztrácí. Ve 100 gramech vařené rebarbory najdeme ale 26% denní doporučené dávky vitamínu K.

Rebarbora se hodí k masu, je z ní také výborná marmeláda, ale vůbec nejlepší je rebarborový koláč. Je však nutné zdůraznit, že rebarboru je vhodné sbírat pouze do konce června, poté může obsahovat vyšší množství kyseliny šťavelové, která našemu organismu neprospívá. I tak se ale nedoporučuje jíst nikdy zasyrova a vždy jen stonky, nikdy ne listy, ve kterých je podíl kyseliny šťavelové vysoký stále.

Rebarborový koláč s tvarohem a smetanou

Budete potřebovat plech o velikosti 30x40cm a hodinu času na přípravu plus čas na kynutí těsta.
Na těsto si připravte:
250g hladké mouky
40g cukru krupice
100g plnotučného mléka 
60g másla 
10g droždí
1 vejce M
1 citron – kůra
4g soli

Na tvarohový krém si připravte:
250 g plnotučného tvarohu 
200 g zakysané smetany 
50g cukru moučka
10g vanilkového cukru

Na drobenku si připravte: 80g hladké mouky, 40g másla, 40g cukru krupice, 2g soli

Na dokončení: 500g rebarbory, 50g cukru krupice


Postup: Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience (kromě másla) a hněteme asi dvě až 3 min. Poté přidáme máslo a pokračujeme, dokud nezískáme hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodinu vykynout.

Poté ho přeneseme na pečící papír a pomoučenými prsty ho opatrně roztáhneme do velikosti plechu, na kterém budeme péct. Těsto i s papírem přeneseme na plech a potřeme tvarohovým krémem, který jsme připravili smícháním všech ingrediencií.

Na tvarohový krém naneseme na kousky nakrájenou rebarboru a případně jahody, kterou ještě pocukrujeme. Koláč hustě posypeme drobenkou připravenou ze všech ingrediencií. Můžeme do ní přidat 1 až 2 g mleté skořice či mletého zázvoru. Koláč necháme asi půl hodiny dokynout. Pečeme ho na horko-vzduch při 200 stupních asi 14-15 minut. Necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Zdroj: hollandandbarrett.comhealthline.comnutrition-and-you.com, babiccinavolba.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související