Víkendové pokušení: Karamelový větrník se šlehačkou

Cukrářská meta, kterou hravě zdoláte
foto: Pinterest.com

Klasika všech klasik, karamelový větrník, není zase tak složitý na přípravu, i když trochu cukrářské zručnosti potřebovat budete. S tímhle návodem se vám to ale zaručeně podaří.

Pro někoho může být karamelový větrník cukrářská meta, kterou buď zdolá, nebo to raději rovnou vzdá. A zamíří do cukrárny. Já to tak alespoň donedávna měla. Ale dlouhý lockdown mi dal příležitost to zkusit. A musím říct, že jsem z tohoto cukrářského majstrštyku měla zbytečné obavy. Zase tak náročné a složité to není. Jen je to trochu náročnější na čas, započítat musíte dobu chladnutí těsta i krémů a připravte si svaly. Bude se míchat. Hodně míchat.

Karamelový větrník se šlehačkou

Odpalované těsto

Budete potřebovat:

  • 10 dkg másla
  • 1/2 l vody
  • 20 dkg hladké mouky
  • sůl
  • 5 vajec

Postup:

Do hrnce se silnějším dnem nalijte vodu, přidejte máslo a špetku soli. Až se máslo rozpustí a voda začne vřít, stáhněte plamen a přisypte mouku. Žmolků se nebojte, jen stále statečně míchejte až se vytvoří husté těsto. To ještě zhruba 5 -10 minut tzv. odpalujte, tedy odlepujte ode dna a pořád míchejte. Pak nechte zchladnout. Do vychladlého těsta postupně vmíchejte pět vajec a špetku prášku do pečiva. Těsto vložte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte větrníky. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 stupňů, po deseti minutách stáhněte teplotu na 160 stupňů a pečte ještě 5-10 minut do růžova. Během pečení neotevírejte troubu, těsto by spadlo.

Karamelová šlehačka

  • 200 g krystalového cukru
  • 200 ml smetany
  • 50 g másla

Postup: Cukr nechte zkaramelizovat a vlijte na něj horkou smetanu. Prská to, ale pořád míchejte, až se karamel rozpustí a hmota bude hladká. Do téměř vychladlé pak vmíchejte máslo a nechte odležet do druhé dne. Pak smíchejte s jednou ušlehanou smetanou. Tři lžíce si ale nechte stranou na polevu.

Větrníky rozkrojte, naplňte karamelovou šlehačkou, normální šlehačkou a přiklopte druhou polovinou, politou karamelovou polevou.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související