Klasika všech klasik, karamelový větrník, není zase tak složitý na přípravu, i když trochu cukrářské zručnosti potřebovat budete. S tímhle návodem se vám to ale zaručeně podaří.
Pro někoho může být karamelový větrník cukrářská meta, kterou buď zdolá, nebo to raději rovnou vzdá. A zamíří do cukrárny. Já to tak alespoň donedávna měla. Ale dlouhý lockdown mi dal příležitost to zkusit. A musím říct, že jsem z tohoto cukrářského majstrštyku měla zbytečné obavy. Zase tak náročné a složité to není. Jen je to trochu náročnější na čas, započítat musíte dobu chladnutí těsta i krémů a připravte si svaly. Bude se míchat. Hodně míchat.
Karamelový větrník se šlehačkou
Odpalované těsto
Budete potřebovat:
- 10 dkg másla
- 1/2 l vody
- 20 dkg hladké mouky
- sůl
- 5 vajec
Postup:
Do hrnce se silnějším dnem nalijte vodu, přidejte máslo a špetku soli. Až se máslo rozpustí a voda začne vřít, stáhněte plamen a přisypte mouku. Žmolků se nebojte, jen stále statečně míchejte až se vytvoří husté těsto. To ještě zhruba 5 -10 minut tzv. odpalujte, tedy odlepujte ode dna a pořád míchejte. Pak nechte zchladnout. Do vychladlého těsta postupně vmíchejte pět vajec a špetku prášku do pečiva. Těsto vložte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte větrníky. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 stupňů, po deseti minutách stáhněte teplotu na 160 stupňů a pečte ještě 5-10 minut do růžova. Během pečení neotevírejte troubu, těsto by spadlo.
Karamelová šlehačka
- 200 g krystalového cukru
- 200 ml smetany
- 50 g másla
Postup: Cukr nechte zkaramelizovat a vlijte na něj horkou smetanu. Prská to, ale pořád míchejte, až se karamel rozpustí a hmota bude hladká. Do téměř vychladlé pak vmíchejte máslo a nechte odležet do druhé dne. Pak smíchejte s jednou ušlehanou smetanou. Tři lžíce si ale nechte stranou na polevu.
Větrníky rozkrojte, naplňte karamelovou šlehačkou, normální šlehačkou a přiklopte druhou polovinou, politou karamelovou polevou.