Víkendové pokušení: Karamelový větrník se šlehačkou

Cukrářská meta, kterou hravě zdoláte
foto: Pinterest.com

Klasika všech klasik, karamelový větrník, není zase tak složitý na přípravu, i když trochu cukrářské zručnosti potřebovat budete. S tímhle návodem se vám to ale zaručeně podaří.

Pro někoho může být karamelový větrník cukrářská meta, kterou buď zdolá, nebo to raději rovnou vzdá. A zamíří do cukrárny. Já to tak alespoň donedávna měla. Ale dlouhý lockdown mi dal příležitost to zkusit. A musím říct, že jsem z tohoto cukrářského majstrštyku měla zbytečné obavy. Zase tak náročné a složité to není. Jen je to trochu náročnější na čas, započítat musíte dobu chladnutí těsta i krémů a připravte si svaly. Bude se míchat. Hodně míchat.

Karamelový větrník se šlehačkou

Odpalované těsto

Budete potřebovat:

  • 10 dkg másla
  • 1/2 l vody
  • 20 dkg hladké mouky
  • sůl
  • 5 vajec

Postup:

Do hrnce se silnějším dnem nalijte vodu, přidejte máslo a špetku soli. Až se máslo rozpustí a voda začne vřít, stáhněte plamen a přisypte mouku. Žmolků se nebojte, jen stále statečně míchejte až se vytvoří husté těsto. To ještě zhruba 5 -10 minut tzv. odpalujte, tedy odlepujte ode dna a pořád míchejte. Pak nechte zchladnout. Do vychladlého těsta postupně vmíchejte pět vajec a špetku prášku do pečiva. Těsto vložte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte větrníky. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 stupňů, po deseti minutách stáhněte teplotu na 160 stupňů a pečte ještě 5-10 minut do růžova. Během pečení neotevírejte troubu, těsto by spadlo.

Karamelová šlehačka

  • 200 g krystalového cukru
  • 200 ml smetany
  • 50 g másla

Postup: Cukr nechte zkaramelizovat a vlijte na něj horkou smetanu. Prská to, ale pořád míchejte, až se karamel rozpustí a hmota bude hladká. Do téměř vychladlé pak vmíchejte máslo a nechte odležet do druhé dne. Pak smíchejte s jednou ušlehanou smetanou. Tři lžíce si ale nechte stranou na polevu.

Větrníky rozkrojte, naplňte karamelovou šlehačkou, normální šlehačkou a přiklopte druhou polovinou, politou karamelovou polevou.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související