Za 20 minut na stole: Gratinované brambory s gorgonzolou

foto: Unsplash

Rychlé, dobré a v podstatě bez práce. Na gratinované brambory žádné velké kuchařské umění nepotřebujete a zvládne je každý, kdo umí zapnout troubu.

Jen se musíte rozhodnout, zda gratinované brambory budete podávat jako exkluzivní přílohu, nebo samostatné jídlo. Jako rychlá večeře jsou skvělé jen s čerstvým zeleninovým salátem. Úžasný je například rukolový s ředkvičkami a zálivkou z olivového oleje, citronu, medu, soli a pepře. Dokonale vyvažuje sytost brambor a je tak spolu s nimi skvělou večeří pro celou rodinu. Uvedený recept vystačí pro čtyři průměrné jedlíky, ale není problém vše vynásobit, 1,5 nebo 2.

Potřebujete:

  • 600 g brambor
  • máslo na vymazání formy
  • 150 ml smetany
  • 300 g směsi nastrouhaných sýrů (ementál, gouda, parmazán, gorgonzola)
  • sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek

Postup:

Brambory oloupejte, překrojte podélně na polovic a povařte do poloměkka tzn. asi 15 minut. Poté je vyskládejte deálně do keramické formy vymazané máslem a seshora trochu každou bramboru nakrojte několika řezy. Zasypte sýrem. Poměr sýrů si můžete upravit dle své chuti, ale dobré je, když gorgonzola, která je výraznější, trochu převládá. Osolte, opepřete a přidejte malinko muškátové oříšku. S ním opatrně, je hodně aromatický. Zalijte smetanou a vložte do vyhřáté trouby na cca 180 stupňů a zapečte zhruba 20 minut. Formu na zapečení vybírejte vyšší, smetana při pečení trochu vzkypí a ráda přetéká. Po upečení můžete brambory ještě posypat kousky čerstvé bazalky nebo do nich ještě před pečením přidat snítku tymiánu nebo rozmarýnu.

Na posledních pět minut zapékání zapněte gril, ať se sýry na bramborách hezky zapečou.

Jak správně vařit brambory?

Při vaření brambor je důležité vodu pořádně osolit a přidat trochu kmínu. Proč? Silice obsažené v kmínu pomáhají při nadýmání, při vaření brambor ale především neutralizují škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených částech a klíčících hlíz. Důležité je to tedy hlavně při vaření starších brambor. Solanin je toxický alkaloid, který se vyskytuje v lilkovitých rostlinách. V samotných plodech je ho relativně málo, ale jeho koncentrace se může zvýšit právě při klíčení brambor. Při konzumaci může způsobit otravu, která se projevuje trávicími potížemi a ve vyšší dávce i poruchou vědomí. Záleží na konkrétním množství. Veškeré klíčky a zelená místa na bramborách je tedy třeba před vařením odstranit a při vaření přidat kmín, který případné zbytky solaninu neutralizuje.

Zdroj: MSU Extension, nih.gov. promedos.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související