Největší hudební událost roku „Ceny Anděl“ má své vítěze. Triumfoval Meky Žbirka, který získal čtyři sošky. Skupinou roku se stala Vypsaná fiXa, objevem pak raper Calin. Zpěvačka roku je Lenny. Do Síně slávy uvedl Zdeňka Svěráka prezident Petr Pavel. Večerem provázel herec Kryštof Bartoš.
Miro Žbirka napsal skladbu Nejsi sám, kterou po jeho smrti nazpíval druhým hlasem i jeho syn David Žbirka. Dnes po smrti zpěváka se stala Skladbou roku. „Musím poděkovat spoustě lidem a hlavně tady Davidovi a taky Mekymu,“ s dojetím v hlase přiznala Žbirkova manželka Kateřina, která za svého muže převzala i cenu Anděl v kategorii Sólový interpret, Album roku, a to jak v Čechách, tak i na Slovensku. Poslední sošku, tedy čtvrtou, převzal Rado Miša, dlouholetý spolupracovník Žbirky.
Ceny Anděl Skupina roku a Síň slávy
V loňském roce vydali album Kusy radosti. Řeč je o kapele Vypsaná fiXa, která tak s uvedením desky představila i svého nového baskytaristu Kryštofa Maška. „Zdravíme všechny a děkujeme skvělému týmu, který kolem sebe máme,“ zněla slova frontmana Márdi při přebírání ceny.
Pak přišlo na slavnostní uvedení do Síně slávy, kdy se nečekaně objevil nový český prezident. „Jedná se o člověka, který je pro mě kulturní konstantou, jeho dílo mě provázelo celý život. Mnohokrát mě pobavil a poučil,“ řekl prezident Petr Pavel a s radostí uvedl Zdeňka Svěráka do Síně slávy.
„Moc děkuju, že jste mi připravili takové překvapení. Život je řetěz náhod a kdybych nepotkal Jaroslava Uhlíře, který sedí tady vepředu, nestál bych tu. Nenapsali bychom tolik písniček,“ okomentoval s vděčností Zdeněk Svěrák svou novou sošku.
Ceny Anděl Objev roku a Zpěvačka roku
Objevem roku se stal zpěvák a raper Calin za album Popstar. „Nemyslím si, že jsem objev tohoto roku, ale vážím si toho, že mě někdo objevil,“ děkoval Calin. Zpěvačkou roku byla odbornou porotou zvolena zpěvačka Lenny, a to za výkon na albu Heartbreak Culture.
Ceny Anděl
Jde o nejprestižnější hudební ocenění u nás, které uděluje Česká hudební akademie od roku 1991. Od roku 1997 vítězové dostávají sošku anděla od sochaře Jaroslava Róny. V roce 2018 se nakonec rozhodlo, že mimo odborníky v hudební branži budou o vítězích rozhodovat také členové Síně slávy společně s oceněními z minulých let.
Kompletní seznam oceněných
Síň slávy: Zdeněk Svěrák
Album: Miro Žbirka – Posledné veci
Skladba: Miro Žbirka (feat. David Žbirka) – Nejsi sám
Skupina: Vypsaná fiXa – Kusy radosti
Sólová interpretka: Lenny – Heartbreak Culture
Sólový interpret: Miro Žbirka – Posledné veci
Objev: CalinVideoklip: Lazer Viking – Yr Body
Slovenské album: Miro Žbirka – Posledné veciA
lternativa a elektronika: Kalle – Under The Black Moss
Folk: Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl druhý
Jazz: Štěpánka Balcarová – Štěstí