Fazolky mungo patří k nejlépe stravitelným luštěninám, ale předností mají mnohem víc…
Jsou známé pro své čisticí, léčivé a posilující účinky. Obsahují vitaminy A, B, Ca K, jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, mědi, manganu, zinku, fosforu a vlákniny. Pro velký obsah bílkovin jsou velmi oblíbené mezi vegetariány. Mungo používáme buď celé, ty je třeba máčet a jsou o něco náročnější na strávení než půlený žlutý mungdal, ten se máčet nemusí.
Na mungo polévku potřebujete:
- 1 hrnek fazolek mungo (namočené alespoň na 12 hodin)
- 2-3 polévkové lžíce pokrájeného čerstvého zázvoru
- 1 bobkový list
- 1 čajovou lžičku koriandru (mletý či celý)
- 1 čajovou lžičku kurkumy
- 1-2 polévkové lžíce ghí
- 3-4 hrnky vody
Postup:
- Namočené mungo slijeme, zalijeme novou vodou a přivedeme k varu.
- Sbíráme pěnu, poté přidáme bobkový list, ghí, zázvor a ostatní koření.
- Vaříme na slabém ohni do změknutí.
Na dochucení:
- 1 polévkovou lžíci římského kmínu
- 1 polévkovou lžíci ghí
- 1/2 pórku
Postup:
- Vedle v hrnci zahřejeme ghí nebo olej, opražíme římský kmín (cca 2 min), přidáme pokrájený pórek a osmahneme až povolí.
- Poté na něj nalijeme uvařené mungo a krátce provaříme.
O autorce:
Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.
Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague