„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Mungo polévka

Ideální detoxikační pokrm.
foto: Jaroslav Fikota

Fazolky mungo patří k nejlépe stravitelným luštěninám, ale předností mají mnohem víc…

Jsou známé pro své čisticí, léčivé a posilující účinky. Obsahují vitaminy A, B, Ca K, jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, draslíku, mědi, manganu, zinku, fosforu a vlákniny. Pro velký obsah bílkovin jsou velmi oblíbené mezi vegetariány. Mungo používáme buď celé, ty je třeba máčet a jsou o něco náročnější na strávení než půlený žlutý mungdal, ten se máčet nemusí. 

Na mungo polévku potřebujete:

  • 1 hrnek fazolek mungo (namočené alespoň na 12 hodin)
  • 2-3 polévkové lžíce pokrájeného čerstvého zázvoru 
  • 1 bobkový list 
  • 1 čajovou lžičku koriandru (mletý či celý) 
  • 1 čajovou lžičku kurkumy 
  • 1-2 polévkové lžíce ghí 
  • 3-4 hrnky vody 

Postup:

  1. Namočené mungo slijeme, zalijeme novou vodou a přivedeme k varu.
  2. Sbíráme pěnu, poté přidáme bobkový list, ghí, zázvor a ostatní koření.
  3. Vaříme na slabém ohni do změknutí. 

Na dochucení:

  • 1 polévkovou lžíci římského kmínu 
  • 1 polévkovou lžíci ghí 
  • 1/2 pórku 

Postup:

  1. Vedle v hrnci zahřejeme ghí nebo olej, opražíme římský kmín (cca 2 min), přidáme pokrájený pórek a osmahneme až povolí.
  2. Poté na něj nalijeme uvařené mungo a krátce provaříme.

Kateřina Prokšová

O autorce:

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související