Jak na přirozený make-up? 6 chyb, kterým je třeba se vyhnout

foto: Unsplash

Na make-up máme nemalé nároky, ale někdy i při sebevětší snaze není výsledek zrovna nejlepší. Proč? V čem je ta chyba? Přečtěte si 6 osvědčených vizážistických rad, v čem nejčastěji chybujeme.

Vybíráme si špatný odstín

Vybrat správnou barvu make-upu je alfou a omegou úspěchu. Pokud si nejste jistá, můžete se řídit základním rozdělením. Podívejte se na denním světle na žilky na svém zápěstí. Pokud jsou více do zelena, potřebujete odstín označený W (warm) tedy teplý. Spíše modré žilky signalizují, že máte studený podtón pleti a tedy musíte vybírat make-up označený C (cool), studený. A v případě, že jsou vaše žilky spíše modro-zelené, bude vám nejvíce vyhovovat make-up označený N (neutral). Většina firem své barevné podkladové krémy takto rozděluje a pak už k nim jen přiřazuje čísla, značící sytost barvy. Sofistikovanější značky je ještě rozdělují na podtóny (oranžový, růžový, béžový) a to už je pak nejlepší poradit se přímo v obchodě. Nebo se tam rovnou nechat nalíčit a pak se na denním světle pořádně prohlédnout, zda je to ono. Nejlépe to poznáte na krku, kde nalíčení musí přirozeně bez přechodů přecházet k vaší přirozené barvě pleti.

Kupujeme špatnou texturu

Rozjasňující, liftingový, sjednocující, zpevňující, matující…. Make-up může mít tolik přívlastků, až nám z toho jde hlava kolem. Možná vám ale ještě nikdo neřekl, že mnohem důležitější než marketingové přízvisko je textura. Lépe řečeno to, jak make-up přilne k vaší pleti. Ten dobře zvolený se nesmí drolit, dělat mapy, ani zalézat do pórů či vrásek. A to poznáte jen tak, že ho vyzkoušíte. Na čistou pleť, ošetřenou ideálně jen hydratačním krémem. Nechte si v parfumérii dát malý vzorek a doma ho rozetřete směrem od nosu na celou tvář. Chvíli počkejte a pak obličej na denním světle dobře prozkoumejte. Pokud se na vaší platí jakoby rozplyne, je to ten pravý.

Špatně make-up nanášíme

Houbičkou nebo štětcem? Něco vám prozradím. Kdybyste měli možnost nahlédnout do zákulisí módních přehlídek, velmi rychle byste zjistili, že vizážisté se spoléhají především na své prsty. Jejich citlivost při roztíraní do ztracena nic nenahradí. Díky práci prstů dokážete podklad rozetřít tak, že opravdu přilne a nevytvoří se žádné ostré přechodové hrany, zejména na krku či směrem k uším. Navíc tak i ušetříte, protože houbičky i štětce drahý make-up doslova „polykají „.

Nemícháme barvy

Během roku se přirozený odstín naší pleti mění a tomu musí odpovídat i zvolený odstín make-upu. Pokud natrefíte na váš oblíbený, poříďte si tři rozdílné odstíny od nejsvětlejšího po nejtmavší a podle situace je míchejte. V případě, že potřebujete tvář jen jemně natónovat, smíchejte make-up s vaším oblíbeným denním krémem nebo klidně i sérem, výsledek bude velmi přirozený.

Nepoužíváme primer

Make-up mnohem lépe přilne k pleti a vydrží na ní podstatně déle, když pod něj použijete tzv. primer, tedy přípravek, který má za úkol zjemnit a stáhnout póry a rozjasnit i vyhladit pleť. Některé umí i odrážet světlo, zmatnit pokožku, je-li to potřeba a prodloužují trvanlivost nalíčení. Díky nim make-up také lépe skryje drobné nedostatky a působí přirozeněji. Primer se nanáší na pokožku ošetřenou sérem a denním krémem. Po nanesení je dobré pár minut počkat, aby ho pleť dobře vstřebala, a teprve potom nanést make-up.

Nevrstvíme

Jednou ze základních chyb, kterou většina žen dělá, je, že make-up nanese v příliš silné vrstvě. To má za následek vzhled masky, zanášení barevné vrstvičky podkladu do záhybů a vrásek, v horším případě drolení… Pokud se vám to stane, už to ničím nespravíte. Nejlepším řešením je v takové chvíli začít s líčením znovu. Vyhnout se tomu můžete tím, že make-up nanesete v opravdu tenounké vrstvě, dobře rozetřete po celé tváři i krku a několik minut počkáte. Budete-li mít pocit, že potřebujete další krytí, naneste další tenkou vrstvu. A na místa, která případně potřebují ještě další krytí, jen vklepejte malé množství barevného podkladu či korektoru

zdroj: www.buzzfeed.com, www.thetrendspotter.net, www.stylecraze.com



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář