Máta byla považována za dar bohů… Kde všude ji využít a jak ji pěstovat?

foto: Unsplash

Letní drink s citronem či mátou (nebo obojím), je už klasika všech klasik. Nejenže krásně voní, ale opravdu nás pocitově ochlazuje a osvěžuje. Využití máty je ovšem mnohem širší. Pěstovat ji můžete i doma za oknem nebo na balkoně. Kromě jiného máta také skvěle zahání hmyz.

Máta peprná, ale i mnoho dalších druhů se s oblibou využívá už po staletí k ochucování pokrmů i nápojů. Své místo si našla také v lidovém léčitelství, její blahodárné účinky na lidský organismus znali už staří Egypťané. Kuchyně Blízkého východu se bez ní prakticky neobejde, ale oblíbená je vlastně po celém světě. Existuje bezpočet kultivarů, protože máta se velmi snadno kříží a tak je na světě máta jablečná, ananasová, červená raripila, marocká, bazalková… Nejznámější je samozřejmě máta peprná, bez jejíž vůně si neumíme přestavit ani oblíbenou žvýkačku či pastu na zuby.

Dar bohů

Z řecké mytologie je známá nymfa Mentha, kterou miloval Pluto, ale když mu na to přišla jeho žárlivá manželka, proměnil ji raději ve vonnou bylinu… O mátě se zmiňuje už bible, kde se píše, že farizejové vybíraly desátky v mátě, kopru a kmínu. Židé ji kladli na podlahy synagog, později tento zvyk přejali i křesťané zejména v Itálii, kde mátu nazývali Erba Santa Maria (rostlina svaté Marie).

Římané mátou ochucovali vína i omáčky a žvýkali ji pro svěží dech. A například v Japonsku si tak cenili její vůně, že u sebe stále nosili kuličky uhnětené z mátových listů. Nejoblíbenější je dodnes v arabských zemích, kde se z ní popíjí především čaj, ale je rovněž nedílnou součástí zdejší kuchyně. Z amerického státu Kentucky pochází nápoj zvaný julep, k jehož přípravě se používá pravá kentucká whisky a lístky čerstvé máty. Oblíbená je i kandovaná máta, které se využívá zejména v cukrařině. Čerstvé lístky máty se potřou jedlou klovatinou a obalí v cukru. Takto připravené se pak nechají schnout 24 hodin na mřížce a poté použijí jako ozdoba dezertů a dortů.

Jak mátu pěstovat?

Mátě se nejlépe daří v polostínu nebo na slunci, ale raději má východní či severozápadní stranu. Ve volném záhoně se její kořenový systém velmi rychle rozrůstá, proto je vhodné ji osazovat do nádob nebo ohrazených záhonů či kontejnerů. Na vláhu není příliš náročná, nemá ráda sucho ani přemokření. Květy je vhodné ostřihávat, aby nedošlo k nežádoucímu křížení. Půdu má raději propustnější a v malém květináči příliš neprosperuje, čím větší ji dopřejete, tím bude raději. Množí se nejlépe oddělením kořenové balu. Listy se mají sklízet nejlépe před rozkvětem. Mohou se sušit, zmrazit či použít k ochucení octů a olejů. Skvělá je i do dresingů, například ke grilovanému masu. Listy máty se dají využít i k provonění skříní nebo do koupele.

Nealko mojito

Potřebujete:

  •  hrst lístků máty
  • 1 limetu
  • sodovku
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 25 ml limetkové šťávy

Do vysoké sklenice vsypte cukr, pokrájenou omytou limetu a vše společně ručně podrťte. Přidejte mátové lístky – mačkejte je pouze tak, aby se nepotrhaly. Vsypte ledovou tříšť, přidejte limetkovou šťávu a sodovku. Vše společně promíchejte dlouhou lžičkou hezky odspoda směrem vzhůru. Ozdobte plátkem limetky a lístkem máty. U sofistikovanější verze přidejte kousek pomeranče nebo melounu.

Zdroj: www.ourherbgarden.com, www.gardenguides.com, www.homestead.org, www.thespruce.com, redbrickkitchen.com, www.healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související