Ovocný dortík jako od cukráře! Kdo si dá?

K narozeninám i nedělnímu kafi!
foto: Unsplash

Cukrařina je měrně náročný obor. Stačí nedodržet správný postup a můžete začít znovu. Ovšem když máte dobrý recept, zvládnete i malinko náročnější kousky. I ovocný dortík. A přijdete na to, že jste lepší cukrář, než jste mysleli.

Tenhle ovocný dortík je složitý jen zdánlivě. Nejnáročnější na mě je, že se skládá z více vrstev, takže příprava zabere trošku víc času, ale stojí to za to. Podle tohoto receptu se do něj může pustit i úplný začátečník, záměrně jej píšu v pořadí, jak je nutné pracovat. Takže vyhrnujeme rukávy a jdeme na to!

Ovocný dortík

Nejdříve je potřeba upéct piškot. Na něj potřebujete:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíci holandského kakaa
  • 1 lžička oleje

Postup: Žloutky oddělte od bílků. Vejce by měla mít pokojovou teplotu. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem, dejte si záležet, hmota musí být opravdu krásně hladká a lesklá. Pak přidejte lžičku oleje, ještě krátce zašlehejte, šlehač stáhněte na nízkou rychlost a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a prosátým kakaem Pak jemně, ideálně už jen ručně, vmíchejte ušlehaný sníh, těsto vlijte do vysypané formy na dort a pečte při 170 stupních asi 15–20 minut. Propečenost zkontrolujte špejli a nechte vychladnout.

Dále si připravte žloutkový krém. Potřebujete:
  • 6 žloutků
  • 400 ml mléka
  • 100 ml 12% smetany
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
  • hrst lískových oříšků v karamelu

Nejprve si připravte s asi 50 g cukru karamel. Do hotového vsypte opražené oloupané, nasekané oříšky. Nechte vychladnout. Mléko se smetanou zahřejte s vanilkovým luskem (nebo vanilkovým cukrem, se kterého předem vyškrábnete semínka a přidáte do mléka. Žloutky s cukrem ušlehejte dohladka a pak vmíchejte škrob. Přidejte trochu vanilkového teplého (ne horkého) mléka, rozmícháme a vlijeme ke zbývajícímu mléku, vyjměte vanilkový lusk a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí. Do téměř vychladlého krému vmíchejte nalámaný karamel s oříšky. Nechte vychladit.

Na piškot naneste krém. Ušlehejte si z 400 ml 33% smetany tuhou šlehačku a 1/3 ji naneste jako další vrstvu na krém.

Ovocná želatina

Želatinu připravte dle návodu, nesmí se vařit. Do hotové vmíchejte ovoce. Nejlepší jsou maliny, jahody, borůvky, ostružiny. Ale dá se použít jakékoli máte rádi. Téměř zchladlou želatinu nalijte na krém se šlehačkou a nechte pořádně ztuhnout v lednici.

Pak na ovocnou želatinu naneste další vrstvu zbylé šlehačky, posypte kokosem nebo čokoládou a ovocný dortík jako z prvotřídní cukrárny je hotov. Ozdobte ovocem.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související