StarDance 2024: Co možná nevíte o porotě i moderátorech

foto: Česká televize

„S potěšením vás po roce opět vítáme na parketu StarDance,“ řekl Marek Eben v sobotním přímém přenosu.. S Terezou Kostkovou pak představil novou porotu, kde poprvé po osmnácti letech chybí Zdeněk Chlopčík. Porotu tvoří Tatiana Drexler, Richard Genzer a Jan Tománek.

Od letošní třinácté řady se očekává mnohem širší publikum, než doposud bylo. Ke sledovanosti by mělo přispět i to, že mezi soutěžícími je hodně mladých osobností, dva sobotní večery budou tematické a chybět nebude ani benefiční večer pro Centrum Paraple.

zdroj: Česká Televize

Co říkají taneční páry o StarDance?

Své sny si plní herečka Marta Dancingerová: „StarDance je pro mě hlavně Martin (Prágr). Učí mě tancovat, má se mnou trpělivost, něco krásného spolu tvoříme.“Drobné úspěchy na parketu už zažívá herec Oskar Hes: „Intenzivním zážitkem ve StarDance byl okamžik, kdy se mi poprvé podařilo ve zkušebně zvednout Kateřinu (Bartuněk Hrstkovou) nad hlavu.“

Paralympionik Jiří Ježek si přípravy chválí: „Tréninky ve zkušebnách jsou samozřejmě náročné, ale zatím převládá totální nadšení. Každý den se něco naučím a odcházím s pocitem, že ty čtyři hodiny tréninku měly smysl. Posouváme se, z toho mám radost.“

V hudebníkovi Ondřeji Rumlovi soutěž zažehla novou jiskru: „Pro mě je tahle soutěž obohacující a v dobrém slova smyslu i ozdravnou životní zkušeností, impulsem něco se sebou po delší době zase dělat.“

Tvůrkyně video obsahu Chili Ta došla k poznání: „Coby laik jsem vnímala tanec jenom jako sérii po sobě jdoucích ladných pohybů. Teprve když jsem do toho začala postupně pronikat, zjišťuji, jak komplexní a technicky náročný tanec je.“

Herečka a zpěvačka Lucie Vondráčková si ke slovnímu spojení StarDance přiřazuje tato slova: „Dřina, překvapení, nové zážitky, nová přátelství, boj se strachem, glamour, ženskost, propnuté špičky a kolena, bolavé kyčle, ohnutá záda, smeták, stůl a myslím, že zážitek na celý život už teď.“

Staronová porota

Během třinácti řad se v porotě StarDance představilo celkem šestnáct osobností. Například Vlastimil Harapes, Michael Kocáb nebo Jan Révai. Tudíž obnovu poroty není nic neobvyklého. Proto by návrat Jana Tománka, který „nahradil“ Zdeňka Chlopčíka, neměl být ničím překvapující. Zdeněk Chlopčík usedal v porotě taneční soutěže od samého začátku, tedy od roku 2006. Pozici ”služebně nejstarší” teď po něm přebírá Tatiana Drexler, která je v soutěži od druhé řady.

Tatiana Drexler je porotkyní od 2007 a svého rozhodnutí nelituje. „Když mě poprvé oslovili, abych byla porotkyní ve StarDance, netušila jsem, co mě může čekat. Díky Mahuleně Bočanové a Zdeňkovi Chlopčíkovi jsem se do toho okamžitě dostala. S nimi mě spojuje hluboké přátelství, protože mě s láskou provedli soutěží i mediálním světem,“ přiznala na tiskové konferenci Tatiana, kterou dnes znají diváci nejen u nás, ale i na Slovensku, v Rakousku či Německu, kde žije. Několikrát se stala mistryní Slovenska, úspěšná byla i na mistrovství světa.

Richard Genzer, který byl v minulosti tanečníkem skupiny UNO, se ve StarDance objevil v roce 2018 coby taneční náhradník za zraněného herce Václava Koptu. Herec a moderátor se nakonec s Janou Zelenkovou protančil až do pátého kola a Koptovi tak ostudu rozhodně neudělal. O rok později, tedy v jubilejní desáté řadě, už usedl vedle Tatiany Drexler, Zdeňka Chlopčíka a Jana Tománka coby čtvrtý porotce.

Jan Tománek, je tanečník, trenér a choreograf. Ve StarDance se čtyřikrát představil jako profesionální tanečník a vytvořil pár se čtveřicí VIP osobností – v roce 2006, s moderátorkou Jolanou Voldánovou, o šest let později s modelkou Pavlínou Němcovou, v roce 2013 s trojskokankou Šárkou Kašpárkovou a loni s herečkou Ivanou Chýlkovou – na židli porotce usedl v desáté a jedenácté řadě soutěže.

Moderátoři a sázka na jistotu

Tereza Kostková, herečka, moderátorka a také dcera slavných rodičů – herce Petra Kostky a herečky Carmen Mayerové. Od prvního ročníku v roce 2006 působí společně s Markem Ebenem coby moderátorka taneční show České televize StarDance …když hvězdy tančí. V roce 2009 moderovala soutěž Duety… když hvězdy zpívají spolu s Alešem Hámou. Přestože je stálicí StarDance, o konci mluví už delší dobu. „V naší profesi je strašně důležitý umět některé věci včas pustit. Musím říct, že o tom seriózně už léta přemýšlím, že chci tenhle moment poznat. Mění se doba, mění se koncept, měníš se ty,“ přiznala v jednom z rozhovorů.

Marek Eben, herec, moderátor, hudební skladatel, písničkář a zpěvák. Se StarDance je spjatý již od samotného počátku, kdy přijal spolumoderátorskou roli s Terezou Kostkovoou. I on ale ví, že jednou bude muset žezlo předat mladším a jeho úloha moderátora skončí. „Ano, to si dovedu představit, a k tomu určitě jednou dojde,“ otevřeně přiznal moderátor. Přesto si to stále užívá plnými doušky. „StarDance je pro mě největší stres roku, ale taky největší dobrodružství. A dělá mi radost, když mě lidi potkávají na ulici a ptají se, kdy už to bude. Máte-li práci, na kterou jsou lidi zvědaví a která jim dělá radost, je to velký dar… ,“ svěřil se na tiskové konferenci Eben. 

Týmovost a krásná podívaná

Soutěž StarDance není jen o tanci, ale o týmové práci. Podle kreativní producentky Lucie Kapounové jde především o mravenčí práci lidí jako je zvuk, světlo, kostýmy, kamera. Podobně to vnímá i vedoucí projektu StarDance Barbora Suchařípová. Díky dobré práci se pak diváci mají na co těšit. „Vždycky mi dělají obrovskou radost úspěchy ostatních. Když se tanečním párům daří, postupují, udělají zvedačku, kterou nečekaly, když nezakopnou tam, kde se bály, že zakopnou. Všechny tyhle momenty jsou ohromně radostné,“ prozradila Tereza Kostková a Marek Eben dodává: „Hezkých momentů bylo hodně. Samozřejmě mě těší reakce publika. Není nad to, když mají diváci radost, protože to pro ně všichni děláme. Radost je se StarDance spojená vždycky.“

StarDance je českou verzí celosvětově úspěšné televizní taneční soutěže britské veřejnoprávní BBC, která ji uvádí pod názvem Strictly Come Dancing. V programu ČT1 se objevuje od roku 2006. Loni deset sobotních přímých přenosů sledovalo od října do prosince v průměru 1,7 milionu dětských i dospělých diváků.

zdroj: Ceskatelevize.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související