Tip na výlet: Cibulové slavnosti v lázeňském městečku Laa an der Thaya

foto: Ondřej Hampl

Cibule má v kuchyni všestranné využití, proto není od věci se jednou za rok vydat na oslavu této pochutiny. Ta se již tradičně koná jen kousek za hranicemi v regionu Laa.

V lázeňském městečku Laa an der Thaya, v Rakousku, nedaleko česko-rakouských hranic a pouze 50 minut jízdy z Brna (dostupné přímou autobusovou linkou č. 104) a méně než 3 hodiny jízdy z Prahy, se uskuteční další ročník vyhlášených „Cibulových slavností“. Letos proběhnou od pátku 11. do neděle 13. srpna.

Náměstí v Laa an der Thaya

Na oslavách se objeví nejen místní farmáři, ale naplánovaný je i bohatý hudební program. Mezi kapelami vystoupí WIR 4, Die Edlseer a živý program ORF Radio 4/4 s úžasnými hostujícími hvězdami. Těšit se můžete také na skupinu Project Band a samozřejmě spoustu regionální dechovky. Slavnosti přinášejí tradičně zábavu pro celou rodinu.

Můžete se také těšit na různé výstavy, jako je přehlídka historických traktorů, regionálních potravin, kočárů i muzeum piva. Chybět nebude vyhlášené regionální občerstvení, ochutnávky, prodej regionálních produktů a trhy s místními tradičními výrobky. Pro děti bude připravený zábavný doprovodný program a taneční vystoupení. Ti, kteří se zajímají o historii, si budou moci pod vedením průvodce prohlédnout historickou část Laa a navštívit cibulové pole taxíkem. Navíc bude k dispozici zdarma autobusový výlet s prohlídkou vesnice Loosdorf.

Vedle hlavního večerního hudebního programu na náměstí v Laa bude vrcholem oslav, které nesou jméno „Zwiebelfest“ (Cibulové slavnosti), sobotní soutěž v loupání cibule od 14.00 hodin. Celý region je znám nejen kvůli vínu, ale právě také díky pěstování cibule. Nedělní program slavností pak doplní od 15.00 hodin populární „Cibulový štafetový běh“. Vstup na Cibulové slavnosti je zdarma.

Vyhlášená kvalita cibule z oblasti Laa

Vysoká kvalita cibule pěstované v regionu Laa je dnes již všeobecně známá a uznávaná. Pěstování cibule zde má již více než 80letou tradici. Tato typická plodina Weinviertelu se pěstuje na více než 300 hektarech a prodává se a zpracovává po celém Rakousku a vyváží se také do sousedních zemí. Hlavním důvodem vysoké kvality cibule z oblasti Laa jsou specifické půdní podmínky v regionu Land um Laa.

Černá písčitá půda je pro pěstování cibule velmi vhodná. Co je zajímavé, že oblast Land um Laa nevyužívá umělé zavlažování, ale spoléhá na přirozené srážky. Díky tomu roste cibule pomaleji, což má za následek pevnější, jemně vláknitou a mnohem trvanlivější cibuli. Mírné klima v regionu přispívá dalším faktorem, který podporuje úspěšný růst cibule.

Všestranné využití

Koření do jídla nebo také přísada do jídla – téměř žádná jiná zelenina není tak univerzálně použitelná. Lidé ji milují nejen pro její výraznou chuť, ale i po velký obsah vitaminů, minerálů, éterických olejů a sirné sloučeniny (sulfidy).

Cibule kuchyňská se pěstuje jako jednoletá až dvouletá rostlina. Existuje velké množství odrůd, které se vzájemně liší barvou, tvarem, velikostí, časem sklizně i skladovatelností. V Česku se nejčastěji pěstují žluté, bílé a červené odrůdy. Cibule od místních pěstitelů je k dostání celoročně. Období hlavní sklizně je od začátku jara až do konce léta.

zdroj: www.landumlaa.atwww.therme-laa.at/cswww.zwiebelfest.at

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související