„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Králičí roláda s pohankovo-batátovymi noky

Dokonalá hra chutí
foto: Jaroslav Fikota

Blíží se Velikonoce a s nimi i otázka, co dáme na sváteční stůl. Menu může být tradiční, ale také ho můžeme připravit i jinak. Zdravější a stejně lahodné.

Velikonoce jsou svátky jara a k nim jemné králičí maso od nepaměti patří. Tak si ho zkuste letos připravit v této méně obvyklé variantě, která vás překvapí svou delikátní chutí.

Velikonoční králičí roláda s pohankovo-batátovymi noky

Potřebujete:

  • 1 králíka 
  • 2 hrsti mladého špenátu 
  • 2 snítky tymiánu 
  • fáš z králíka (recept níže) 
  • sůl, pepř 
foto: Jaroslav Fikota

Postup:

Králičí stehna a hřbet vykostěte. Stehna naklepejte (přes folii), osolte, opepřete a rozložte na ně lístky mladého špenátu, poté fáš (recept níže), králičí hřbet a stočte do tvaru rolády. Zabalte do potravinové folie a dobře utáhněte. Pečte v troubě vyhřáté na 120 °C ve vodní lázni 50-60 minut. 

Na fáš potřebujete:

  • odřezky z králíka 
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 malou cibuli 
  • 30 ml smetany (rostlinné nebo živočišné) 
  • 1 žloutek 
  • 20 ml bílého vína 
  • sůl, pepř 

Postup:

Odřezky masa nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte na oleji. Vmíchejte tymián nechte krátce provonět a přidejte králičí maso. 

Směs odstavte, vmíchejte smetanu, žloutek, víno, mletý pepř, sůl a rozmixujeme do hladké konzistence. 

foto: Jaroslav Fikota

Batátovo-pohankové noky 

Potřebujete:

  • 500 g batátů 
  • 1 vejce
  • 150 – 170g pohankové mouky 
  • 30g másla 
  • hrst mandlových plátků 

Postup:

Batáty nakrájejte na kostky a dejte do trouby péct na 180 °C 30 min. Po upečení nechte zchladnout. Batáty oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte s pohankovou moukou (přisypávejte ji postupně, nemusíte dát celé množství), vejcem a solí. Pomocí dvou lžic nebo jedné lžíce a dlaně tvarujte noky, které vkládejte do vroucí vody. Jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Poté je vyjměte, nechte okapat a opečte na másle spolu s mandlemi.


Kateřina Prokšová

O autorce:

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague




Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související