Vůně Itálie: Zapečené palačinky s boloňskou omáčkou

Varianta i pro vegetariány
foto: Alexandra Goolovac

Jestli hledáte jídlo, které chutná všem, jsou to zapečené palačinky s boloňskou omáčkou. Sice nepatří k těm úplně bezpracným, ale výsledek je famózní.

Dalo by se i říci, že zapečené palačinky s boloňskou omáčkou jsou variací na oblíbené lasagne. Ale palačinkové těsto tohle jídlo posílá tak trochu směrem k Francii, kde se palačinky často připravují i naslano a Francouzi je často považují za svoje výhradní národní bohatství. No, klidně jim to prvenství ponechme, hlavně když je od nich co okoukat. Vlastně vůbec nevím, kde mají zapečené palačinky s boloňskou omáčkou svůj domov, ale tipuju sever Itálie. Mě je naučila má švýcarská kamarádka. Používala na ně speciální sýr, který se tu těžko shání, ale mně se osvědčila směs mozzarelly a parmazánu. Ale klidně můžete dát i jiný, každý výraznější dodá jídlu úplně nový šmrnc.

Zapečené palačinky s boloňskou omáčkou

Jako první si připravte boloňskou omáčku. Dá se uvařit i bezmasá varianta. V tom případě postupujte úplně stejně, jen maso nahraďte zhruba stejným množstvím rajčat, vynechte vývar a nedávejte mrkev. Vařte jen do zhoustnutí. Výsledek je také skvělý.

Na boloňskou omáčku potřebujete:

  • 200 g libového mletého hovězího masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibuli
  • 2-3 stroužky česneku
  • 20 g mrkve
  • 20 g řapíkatého celeru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 300 g loupaných nebo drcených rajčat
  • sůl, pepř, rozmarýn, tymián, bazalku

Zeleninu nakrájejte nadrobno. Do většího hrnce dejte olivový olej, pak přidejte cibuli, nechte zpěnit, přidejte osolené a opepřené maso, zeleninu a vše osmahněte. Pak vlijte vývar, přidejte koření a rajčata. Na mírném plameni duste asi 1,5 hodiny až omáčka krásně zhoustne.

Během vaření omáčky si připravte palačinky.

Rozklepněte dvě vejce, přidejte asi 100 ml mléka, sůl a rozmíchejte. Přisypte 200 g hladké mouky, vymíchejte hustší těsto, které dořeďte cca 400 ml mléka. Výsledné těsto nesmí mít moc husté, musí se na pánvi hezky rozlévat, aby byly palačinky tenké. Pečte na rozpálené pánvi, jen jemně vymazané máslem nebo olejem.

Palačinky naplňte boloňskou nebo jen rajčatovou omáčkou, zaviňte a naskládejte do zapékací misky. Pokapejte smetanou nebo bešamelem a zasypte sýrem. Zapékejte asi 20 minut při 180 stupních.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související