Velikonoční „zelený“ speciál je tady. Kam si na něj zajít?

foto: Unsplash

Zelené pivo je tu a s ním i zajímavé speciality. Tím aktuálně lákají restaurace své zákazníky, aby oslavily začátek Velikonoc. Čepovat se začíná na Zelený čtvrtek, který letos připadá na 14. dubna.  Prodávat se bude v celé České republice.

Celý svět sice zelené pivo popíjí především 17. března, kdy se slaví Den svatého Patrika, u nás se však tradice zavedla před patnácti lety na Velikonoce. Pivo se může pyšnit nejen netradiční barvou, ale i chutí po bylinkách.

Jak se vyrábí zelené pivo?

Od začátku své existence se pivo vaří podle stejné receptury z kvalitní vody, speciálního sladu a jakostního žateckého chmele. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh. Jakmile se směs dostane do varu, vložíte bylinnou směs z kopřiv, máty, mařinku či meduňky, zelený ječmen a další. Posledním krokem při spodním kvašení je přidání likéru. Tím se stane pivo o něco silnější a má cca 14 stupňů.

Pivovary si bedlivě hlídají své tajné receptury a zároveň každý z nich volí trochu jinou cestu výroby. Zelená barva je výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu a likéru. Některé pivovary tento postup obchází a používají pouze zelená barviva jako je chlorofyl, kdy pivo má pak brčálově zelenou barvu nebo barvivo E133, které způsobuje též zářivě neonovou barvu.

Kam na zelené pivo – seznam hospod, kde ho mají

Starobrno má také své zelené pivo, a nemusíte na něj jezdit až do Brna. Zde najdete, kde všude ho v republice čepují – mapka podniků. Vyhlášený pivovar Moravia nenabízí svůj Velikonoční speciál jen ve své Pivovarské restauraci Moravia, ale i zde:

  • Zlatá loď (Rašínova 2)
  • U Dřevěného vlka (Zelný trh 318/1)
  • U třech čertů (Dvořákova 645/6)
  • Restaurace Stavba (Grohova 101/2)
  • U Zlaté konve (Údolní 34)
  • Pivnice na rohu Divadelní (Divadelní 6)
  • Restaurace NA TAHU (Bašty 2)
  • Šelepka (Šelepova 1)
  • Pivnice 8 (Dukelská tř. 14)
  • Hostinec U Kaštanů (Černopolní 10)
  • Bar Tik Tak (Křenová 19)
  • U Hovězího pupku (Vídeňská 55)

V Praze narazit na hospodu či výčep, kde se dočkáte krýgle se zeleným mokem, nebude vůbec žádný problém. Jestli si ale nevíte rady, zkuste zajít sem:

  • Kafárna Na kus řeči (Bezručovy sady 2508/1 nebo Na Dolinách 47))
  • Zlatý Dvůr (Husova 9)
  • Restaurace U Mlynáře (Nerudova 18)
  • Restaurace U Kotvy (Spálená 87/11)
  • U Tří kočiček (Ječná 25)
  • Everyday (Tyršova 6)
  • Krušovická Chalupa (5. května 798)
  • Ladronka (Tomanova 1)
  • Kovadlina u Lázní (Kostelní 8)
  • Restaurace U Králů (Pivovarnická 1)
  • U Vlčáka (V Jámě 9)
  • Divadelní restaurace (Štefánikova 59)

zdroj: Zelenepivo.cz



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související