Skvělá večeře: Domácí vegetariánské ŠPENÁTOVÉ LASAGNE

spenátové lasagne
foto: archiv redakce

Tohle jídlo nadchne i masožrouty, pro které bude vítanou změnou.

Dietka to zrovna není, ale dobrota rozhodně. Pro podzimní sychravé dny jsou špenátové lasagne jako stvořené. A když nesníte celý pekáč (což trošku hrozí), pochutnáte si bez výčitek.

Na 6-8 porcí budete potřebovat:

Na těsto na špenátové lasagne:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1-2 lžíce studené vody
  • sůl

Na bešamelovou omáčku:

  • 70 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 800 ml mléka
  • sůl, pepř

Na špenát:

  • 400 g mraženého nebo cca 900 g čerstvého špenátu
  • cca 5 stroužků česneku (dle chuti)
  • pár lžic mléka
  • sůl, pepř

A dále:

  • 200 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino), pro jemnější variantu lze použít ricottu
  • 100 g parmazánu
  • máslo na vymazání pekáčku

Jako první si zadělejte na těsto. Lze použít i koupené pláty na lasagne, ale domácí je prostě lepší. A tohle je navíc zaručené a téměř bez práce. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, sůl, vodu a vypracujete hladké těsto. Jde to i ručně, ale v robotu to bude raz dva. Hotové zpracujte do koule, zabalte do igelitového sáčku a nechte asi půlhodinky v lednici odpočinout. Těsto se tzv. zapaří a lépe se s ním pak pracuje. Pak vyválejte dotenka. Podle velikosti pekáčku rozkrájejte na pláty a nechte je chvilku oschnout. Tohle množství stačí na tři pláty o velikosti cca 35×25 cm. Pokud máte menší pekáček, jednoduše si přizpůsobte počet plátů, lépe řečeno vrstev.

Na bešamel rozehřejte v kastrůlku máslo, přisypte mouku a do vzniklé jíšky postupně přilévejte mléko až vnikne hustá kompaktní omáčka. Měla by se (za stálého míchání) na mírném ohni cca 20 minut provařit. Osolte a opepřete.

Špenát rozehřejte, čerstvý orestujte na lžičce másla, osolte, přidejte rozmačkaný česnek, trochu mléka a dle chuti pepř.

Do zapékacího pekáčku dejte trochu másla a postupně vrstvěte: plát těsta, bešamel, špenát, sýr, plát těsta… A tak dále.

Poslední vrstva musí být těsto, na něj bešamel a nastrouhaný sýr. Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při cca 180 stupních asi 30 minut.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související