Tohle jídlo nadchne i masožrouty, pro které bude vítanou změnou. Pro sychravé dny jsou špenátové lasagne jako stvořené.
Dietka to zrovna není, ale dobrota rozhodně. A když nesníte celý pekáč (což trošku hrozí), pochutnáte si bez výčitek.
Na 6-8 porcí budete potřebovat:
Na těsto na špenátové lasagne:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1-2 lžíce studené vody
- sůl
Na bešamelovou omáčku:
- 70 g másla
- 60 g hladké mouky
- 800 ml mléka
- sůl, pepř
Na špenát:
- 400 g mraženého nebo cca 900 g čerstvého špenátu
- cca 5 stroužků česneku (dle chuti)
- pár lžic mléka
- sůl, pepř
A dále:
- 200 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino), pro jemnější variantu lze použít ricottu
- 100 g parmazánu
- máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Jako první si zadělejte na těsto. Lze použít i koupené pláty na lasagne, ale domácí je prostě lepší. A tohle je navíc zaručené a téměř bez práce. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, sůl, vodu a vypracujete hladké těsto. Jde to i ručně, ale v robotu to bude raz dva. Hotové zpracujte do koule, zabalte do igelitového sáčku a nechte asi půlhodinky v lednici odpočinout. Těsto se tzv. zapaří a lépe se s ním pak pracuje. Pak vyválejte dotenka. Podle velikosti pekáčku rozkrájejte na pláty a nechte je chvilku oschnout. Tohle množství stačí na tři pláty o velikosti cca 35×25 cm. Pokud máte menší pekáček, jednoduše si přizpůsobte počet plátů, lépe řečeno vrstev.
Na bešamel rozehřejte v kastrůlku máslo, přisypte mouku a do vzniklé jíšky postupně přilévejte mléko až vnikne hustá kompaktní omáčka. Měla by se (za stálého míchání) na mírném ohni cca 20 minut provařit. Osolte a opepřete.
Špenát rozehřejte, čerstvý orestujte na lžičce másla, osolte, přidejte rozmačkaný česnek, trochu mléka a dle chuti pepř.
Do zapékacího pekáčku dejte trochu másla a postupně vrstvěte: plát těsta, bešamel, špenát, sýr, plát těsta… A tak dále.
Poslední vrstva musí být těsto, na něj bešamel a nastrouhaný sýr. Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při cca 180 stupních asi 30 minut.