Domácí špenátové lasagne. Klasika povýšená na gurmánský zážitek

spenátové lasagne
foto: Jitka Lubojacká

Tohle jídlo nadchne i masožrouty, pro které bude vítanou změnou. Pro sychravé dny jsou špenátové lasagne jako stvořené.

Dietka to zrovna není, ale dobrota rozhodně. A když nesníte celý pekáč (což trošku hrozí), pochutnáte si bez výčitek.

Na 6-8 porcí budete potřebovat:

Na těsto na špenátové lasagne:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1-2 lžíce studené vody
  • sůl

Na bešamelovou omáčku:

  • 70 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 800 ml mléka
  • sůl, pepř

Na špenát:

  • 400 g mraženého nebo cca 900 g čerstvého špenátu
  • cca 5 stroužků česneku (dle chuti)
  • pár lžic mléka
  • sůl, pepř

A dále:

  • 200 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino), pro jemnější variantu lze použít ricottu
  • 100 g parmazánu
  • máslo na vymazání pekáčku

Postup:

Jako první si zadělejte na těsto. Lze použít i koupené pláty na lasagne, ale domácí je prostě lepší. A tohle je navíc zaručené a téměř bez práce. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, sůl, vodu a vypracujete hladké těsto. Jde to i ručně, ale v robotu to bude raz dva. Hotové zpracujte do koule, zabalte do igelitového sáčku a nechte asi půlhodinky v lednici odpočinout. Těsto se tzv. zapaří a lépe se s ním pak pracuje. Pak vyválejte dotenka. Podle velikosti pekáčku rozkrájejte na pláty a nechte je chvilku oschnout. Tohle množství stačí na tři pláty o velikosti cca 35×25 cm. Pokud máte menší pekáček, jednoduše si přizpůsobte počet plátů, lépe řečeno vrstev.

Na bešamel rozehřejte v kastrůlku máslo, přisypte mouku a do vzniklé jíšky postupně přilévejte mléko až vnikne hustá kompaktní omáčka. Měla by se (za stálého míchání) na mírném ohni cca 20 minut provařit. Osolte a opepřete.

Špenát rozehřejte, čerstvý orestujte na lžičce másla, osolte, přidejte rozmačkaný česnek, trochu mléka a dle chuti pepř.

Do zapékacího pekáčku dejte trochu másla a postupně vrstvěte: plát těsta, bešamel, špenát, sýr, plát těsta… A tak dále.

Poslední vrstva musí být těsto, na něj bešamel a nastrouhaný sýr. Vložte do vyhřáté trouby a zapékejte při cca 180 stupních asi 30 minut.


Vůně Itálie: Zapečené palačinky s boloňskou omáčkou

foto: Alexandra Goolovac

Domácí lasagne od A do Z

Domácí lasagne
Foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související