Domácí lasagne od A do Z

Krok za krokem
foto: Unsplash.com

Restaurace asi zůstanou ještě chvilku zavřené, ale pokud jste dostali chuť na tuhle italskou lahůdku, naučte se si ji připravit. Podle pravého italského receptu.

Těsto, ragú, bešamel, strouhaný sýr (pecorino nebo parmigiano). Na domácí lasagne nic víc nepotřebujete. Zde podrobný recept, jak na to.

Domácí lasagne

Těsto:

  • 3 vajíčka
  • 300 g hladké mouky
  • sůl

Vejce rozklepněte do mouky, osolte a rukama nebo v robotu vypracujte hladké těsto. Každý mouka saje jinak, pokud se nespojuje, přidejte asi lžíci vody. Hotové zabalte do igelitového sáčku a nechte v lednici 30–60 minut tzv. zapařit. Pak vyválejte tenké pláty, cca 10 cm široké.

Boloňské ragú

  • 300 g libového mletého hovězího masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 střední cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 20 g mrkve
  • 20 g řapíkatého celeru
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 sklenka červeného vína
  • 300 g loupaných nebo drcených rajčat
  • sůl, pepř, rozmarýn, tymián, bazalka

Zeleninu nakrájejte nadrobno. Do většího hrnce dejte pokrájenou slaninu, chvilku zarestujte, pak přidejte cibuli, nechte zpěnit, přidejte osolené a opepřené maso, zeleninu a vše osmahněte. Pak zalijte vínem a až se odpaří, vlijte vývar, přidejte koření a rajčata. Na mírném plameni duste asi 1,5 hodiny až omáčka krásně zhoustne.

Bešamelová omáčka

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • necelý litr mléka
  • sůl

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, do které postupně za stálého míchání přidávejte vlažné mléko. Vařte na mírném plameni, ať se nepřichytává. Mléko vždy důkladně rozmíchejte a když začne omáčka houstnout vlijte další část. Osolte. Vařte celkem asi 20 minut, až je omáčka krásně hladká a akorát hustá.

Keramickou mísu nebo teflonovou formu vymažte máslem a skládejte jednotlivé vrstvy těsto-ragú-bešamel-sýr a znovu. Poslední vrstva je těsto-bešamel-sýr. Zapečte v troubě na cca 180 stupňů asi půl hodiny.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související