Na cestách za jídlem: Spaghetti Carbonara, pravý římský recept

Jen takhle chutnají, jak mají!
Spaghetti Carbonara
foto: Jitka Lubojacká

Milují je lidé po celém světě, ale pokud si chcete pochutnat na skutečně nejlepších Spaghetti Carbonara, musíte do Říma. Tady je tahle pochoutka doma a tady ji umí nejlíp. Nebo si je uvařte podle tohoto receptu. Lepší prostě není.

Hádat se, jestli do správných Spaghetti Carbonara patří či nepatří smetana nebo česnek je naprosto zbytečné. Nepatří a basta! Tohle tradiční jídlo se připravuje jen z pěti ingrediencí – těstoviny, slanina, vejce, pepř a sýr. Nic dalšího. A pokud chcete, aby chutnaly správně po římsku, nesmíte suroviny ošidit. Na žádné náhražky si žádný správný italský kuchař nehraje. Každé jídlo musí chutnat tak, jak má.

Na Spaghetti Carbonara na 4 porce potřebujete:

  • 80 g guanciale (uzená slanina s vepřových líček) nebo pancetty vcelku
  • 50 g parmazánu nebo pecorino
  • 2 velká vejce
  • čerstvě mletý pepř
  • 300 g špaget
  • sůl

Postup:

Jako první nakrájejte slaninu na kostičky. Vložte do pánve a vypražte. Do velkého hrnce dejte do vroucí osolené vody vařit těstoviny. Mezitím si v misce vyšlehejte vejce, opepřete a vsypte téměř všechen sýr. Trochu si ho nechte na závěr na posypání. Na skus uvařené špagety přidejte i s trochou vody, ve které se vařily, k vypečené slanině. Pokud pustí hodně tuku, trochu ho ještě před přidáním těstovin odlijte, nebo odsajte papírovou utěrkou. Pánev vypněte a nechte těstoviny se slaninou trochu zchladnout. Teprve potom do nich vlijte vaječnou směs se sýrem. Promíchejte, opepřete, posypte sýrem a ihned podávejte.

Pár rad bokem:

  • Guanciale je tučnější, ale také chuťově mnohem jemnější než pancetta a Italové jí dávají přednost. Z pancetty ale vaří také.
  • Ještě větší chuťový zážitek si nachystáte, pokud kuličky pepře předem opražíte na pánvi a pak rozdrtíte v hmoždíři.
  • Jemnější variantu Spaghetti Carbonara připravíte, pokud použijete jen žloutky nebo směs jednoho vejce a dvou žloutků.
  • Pokud se vám ve výsledku zdají špagety moc suché, přidejte trochu vody z těstovin.
  • Sýr by měl být vždy nastrouhaný čerstvě. Jiný druh než parmazán nebo pecorino nepoužívejte. Tradičnější je pecorino, Římané mu dávají přednost.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související