Pokud jezdíte do Korutan hlavně v zimě za sněhovými radovánkami, možná je na čase poznat tenhle krásný kraj také v létě. A ochutnat! Znáte Kärnten Kasnudeln?
Nádherná příroda, skvělé jídlo i víno a především, oproti jiným částem Rakouska, téměř záruka krásného počasí. Příroda byla ke Korutanům ležícím na prosluněném jihu u našich sousedů velmi štědrá. Uprostřed Alp vás čeká záplava čistých, až 28°C teplých jezer ke koupání. Najdete tu i hory, které sahají od impozantních třítisícovek až po oblé kopce pohoří Nockberge. Z jejich vrcholků si prohlédnete zemi, která se vyznačuje kulturní pestrostí alpsko-jadranského prostoru, mírným a slunečným podnebím na jižní straně Alp a lidmi, z kterých vyzařuje radost, upřímnost a pořádná porce chuti do života.
Na kole kolem jezer
Korutany jsou také nejvodnatější spolkovou zemí Rakouska. Najdete v nich 200 jezer, 8000 kilometrů řek, 60 léčivých pramenů a 43 ledovců. K jejich poznávání je jako stvořený 340 kilometrů dlouhý Korutanský jezerní okruh.
V závislosti na času a kondici si rozmanitou trasu o délce 340 kilometrů můžete rozdělit do libovolného počtu etap. Ideální je, když si na celý okruh vyhradíte alespoň týden. Zbyde vám dostatek času k objevování teplých jezer ke koupání, přírody, zajímavostí v okolí stezky a samozřejmě i ochutnávkám zdejších dobrot. Po cestě je k dispozici mnoho různých druhů ubytování od těch levnějších až po skutečný luxus. Okruh je velmi vhodný také pro e-biky. Pokud nemáte vlastní kolo, můžete si v jedné z 50 půjčoven v Korutanech zapůjčit moderní e-bike včetně příslušenství a vrátit ho v jiné půjčovně.
Jeden z možných výchozích bodů vícedenní okružní jízdy na kole v podobě ležaté osmičky je drávská metropole Villach. Město je dobře dostupné autem a vlakem a leží v geografickém středu Korutan. Okruh vede z velké části po dobře značených cyklostezkách. Díky mírnému podnebí na jižní straně Alp je korutanský jezerní okruh sjízdný přibližně od dubna do října.
A abychom vás navnadili, prozrazujeme recept na jedno z nejoblíbenějších korutanských jídel.
Kärntner Kasnudeln aneb korutanské taštičky
Těsto na korutanské taštičky připravíte z 250 g hrubé pšeničné mouky a 100 ml studené vody. Z mouky a vody uhněťte vláčné těsto a nechte ho zhruba hodinu odpočívat v potravinářské fólii.
Na náplň:
- 350 g rozdrobeného tvrdého tvarohu
- 400 g moučnatých brambor
- 120 g másla
- 3 lžíce nakrájené cibule
- 100 g pórku
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce zakysané smetany
- nasekaný kerblík
Postup: Nakrájejte pórek na jemné proužky. Brambory oškrábejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Prolisujte. Cibuli a pórek osmahněte na másle dozlatova a vmíchejte je do bramborové směsi spolu s ostatními ingrediencemi. Nyní zpracujte těsto a bramborovou náplň a vytvarujte korutanské taštičky.
Kromě těchto taštiček Kärntner Kasnudeln, patří ke zdejším lahůdkám ryby z korutanských jezer a řek, dezert zvaný Reindling nebo typická korutanská svačinka na prkénku.
zdroj: www.kaernten.at