Pravý tyrolský: Císařský trhanec neboli Kaiserschmarren

Upečeno na sněhu
foto: Jitka Lubojacká

Tuhle dobrotu jsem se naučila přímo v Jižním Tyrolsku. Věřte, připravená přímo na sjezdovce, chutnala božsky.

Usměvavý Franz Mulser, majitel penzionu Gostner Schwaige, který stojí ve středisku Seis am Schlern jen kousek od Bolzana, nás ve své polní kuchyni přímo vedle terasy své restaurace naučil připravovat pravý jihotyrolský císařský trhanec neboli Kaiserschmarren. Byl to opravdu zážitek. I vy si můžete doma připomenout skvělé vůně a chutě tyrolské kuchyně. Za recept ručím.

foto: archiv autora

Na čtyři porce Kaiserschmarren potřebujete:

● 50g smetany ● 150 g polohrubé mouky ● 150 g mléka ● sůl ● vanilkový cukr ● 4 vejce ● 2 jablka nakrájená na plátky ● jablečnou grappu ● špetku skořice ● třtinový cukr muscovado

Postup:

Smíchejte smetanu, vejce, mléko, mouku, špetku soli a vanilkový cukr do hladké hmoty – nejlépe ručně obyčejnou šlehací metlou. Vzniklé hladké těsto nechte chvilku odpočinout. Rozpalte pánev, nejlépe litinovou. Těsto vlijte na pánev a nechte chvilku zatáhnout. Ještě do řídkého těsta vkládejte plátky jablek, případně i rozinky namočené v rumu. Po chvíli obraťte a opečte také z druhé strany. Opečené obracečkou narthejte na kousky. Horké kousky zasypte třinovým cukrem, nechte krátce zkaramelizovat a zalijte grappou. Pečete -li na ohni, můžete i oflambovat. Hotové sundejte z ohně, přislaďte moučkovým cukrem a případně čerstvými lučními kvítky.

foto: archiv autora

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související