Mrkvový dort, který chutná úplně všem. Ověřeno na lidech!

Fantasticky vláčný!
Foto: archiv redakce

Také si s oblibou dáváte v cukrárně mrkvový dort? Receptů na něj je více, nám v redakci nejvíc chutná tento. Je tak akorát sladký, vláčný a ten krém! Mňam, mňam.

Na mrkvový dort potřebujete:

  • 500 g jemně nastrouhané mrkve
  • 4 vejce
  • 1 hrnek oleje (slunečnicového nebo řepkového či sezamového)
  • 1,5 hrnku cukru (ideálně třtinový)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1 hrnek vlašských namletých ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkové tresti nebo vanilkový cukr

Na krém:

  • 400 g sýru Philadelphia (nebo 200 g mascarpone a 200 g zakysané smetany)
  • 0,5 hrnku práškového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • citronová kůra z jednoho bio citronu

Postup:

Vejce rozklepněte a vymíchejte s cukrem. Pak přidejte postupně všechny další suroviny. Těsto vlijte do vymazané dortové formy a pečte asi půl hodiny při 180 stupních. Propečenost před vyndáním zkontrolujte špejlí, když se těsto nelepí, je upečené.

Korpus nechte vychladnout. Na krém smíchejte sýr nebo mascarpone se smetanou (jemnější varianta) s cukrem a citronem, přidejte citronovou kůru (nemusí být, krém je pak méně výrazný, ale také moc dobrý). Korpus dortu pak přelijte krémem a ozdobte dle své fantazie. Nebo můžete korpus rozkrojit a promazat uprostřed i svrchu jako klasický dort.

Další skvělé recepty:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související