Přezrály vám doma banány? Neznám lepší způsob jak je zpracovat, než upéct banánové muffiny. Receptů na ně existuje opravdu hodně, já ale nedám dopustit na ten klasický, chutná prostě nejlépe.
Banánové muffiny peču už léta a za tu dobu si troufám tvrdit , že mám tenhle recept vychytaný. Můžete je upéct jen tak, chutnají skvěle. Třeba se šlehačkou jsou famózní. Já je ale občas vylepšuji přidáním asi dvou lžic čokoládových holinek, nebo hrstí nahrubo namletých vlašských ořechů. Zkusila jsem i variantu s kokosem, ta byla hodně zajímavá. Ale chutnala lépe, když jsem při dalším pokusu přidala ještě lžíci nastrouhané hořké čokolády.
Variant je více
Pokud toužíte po zdravější variantě, zkuste bílou mouku nahradit špaldovou nebo namletými ovesnými vločkami. Musím říct, že ač jsem zastáncem klasických postupů, i tyhle varianty mají něco do sebe a nechutnají vůbec špatně. A pokud zrovna neholdujete příliš sladkých chutím, klidně snižte množství cukru, nebo ho nedávejte vůbec. Pokud jsou banány dobře vyzrálé, muffiny budou i tak dost sladké. Další variantou je, že přidáte do těsta lžíci medu.
Banánové muffiny
- dva větší, hodně vyzrálé banány
- 180 g polohrubé a hladké mouky půl na půl
- 2 celá vejce
- 90 ml mléka
- 1 lžíce oleje
- cca 70 g cukru
- 1/2 prášku do pečiva
Postup:
Vejce vyšlehejte elektrickým šlehačem spolu s cukrem a olejem na hladkou směs. Přidejte mléko nebo klidně i smetanu (muffiny pak chutnají ještě o něco lépe), banány rozmačkané vidličkou a už jen ručně zašlehejte prosátou mouku s kypřícím práškem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, nalijte do nich těsto asi do dvou třetin a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na přibližně 25 minut.
Pokud přidáváte oříšky nebo čokoládu, dejte je vždy do těsta úplně nakonec.