Dokonalý čokoládový cheesecake. Lahodnou chuť mu dodá mascarpone

foto: Unsplash

Připravit skvělý nepečený čokoládový cheesecake je vlastně úplně jednoduché. Klidně k jeho přípravě přizvěte i děti. Bude je to bavit, a ještě s chutí olížou metlu od krému. Tenhle je totiž naprosto božský.

Receptů na čokoládový nepečený cheesecake existuje mnoho. Většinou se na přípravu krému používá sýr typu philadelphia nebo tvaroh. Podle nás je ale nejlepší ten z mascarpone a prvotřídní čokolády. Možná namítnete, že pak už to vlastně není cheesecake, ale copak na tom zaleží, jak to pojmenujete? Důležitá je chuť a ta je dokonalá. Vyzkoušejte a posuďte sami. Chutná jako z té nejluxusnější cukrárny, a přitom je na přípravu docela snadný.

Na nepečený čokoládový cheesecake potřebujete:

  • 400 g máslových sušenek
  • 200 g másla
  • 300 g mascarpone
  • 200 ml 40% šlehačky
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (na té nešetřete, pro výslednou chuť je zásadní)
  • 50 g cukru
  • trocha smetany na polevu
  • 20 g másla na polevu
  • ovoce na ozdobu

Postup: Na korpus podrťte sušenky. Ručně přes utěrku nebo v mixéru, ale neměly by být moc najemno a smíchejte je s povoleným máslem. Dortovou formu (průměr 24 cm) vyložte pečicím papírem a na dno a okraje vmačkejte sušenkovou směs. Odložte do ledničky.


Na vodní lázni rozpusťte 150 g čokolády. Rozpuštěnou a trochu zchladlou čokoládu postupně ručně metlou zamíchejte do oslazeného mascarpone, které by mělo mít pokojovou teplotu, proto si ho včas vyndejte z ledničky. Šlehačku ušlehejte do tuha a smíchejte s čokoládovým mascarpone. Pokud chcete mít krém hodně ztuhlý, přidejte do něj dva až tři plátky rozpuštěné želatiny. Krém nalijte na sušenkový základ a dejte do lednice minimálně na dvě hodiny, ideálně přes noc ztuhnout. 50 g čokolády rozpusťte na vodní lázní s asi 5 lžícemi smetany, přidejte 20 g másla a vymíchejte hladkou směs. Zchladlou, ale ještě tekutou polijte cheesecake. Buď celý, nebo jen ozdobnými proužky. Ozdobte libovolným ovocem, nejlepší je s jahodami nebo malinami.

Kde upekli největší cheesecake?

Nikdo asi nespočítá, kolik variant tohoto moučníku na světě existuje. Patří k nejoblíbenějším dezertům, ať už jeho pečená varianta nebo připravená za studena. Jeden z největších tvarohových koláčů, zapsaný i v Guinessově knize rekordů upekli v Mexiku. Měl 2,5 metru v průměru, byl přelitý rozvařenými jahodami a 55 kuchařů ho připravovalo 60 hodin. Spotřebovali na něj téměř tunu smetanového sýra, stejné množství jogurtu, 350 kilogramů (772 liber) sušenek, 250 kilogramů (551 liber) cukru a 150 kilogramů (331 liber) másla. Po změření a zvážení jej pak rozdělili na neuvěřitelných 20 000 kousků.

Historie tvarohových koláčů je pestrá

Už před více než 4000 lety připravovali ve starém Řecku dezerty ze sýra. Na ostrově Samos se našly důkazy, že prapředek dnešního cheesecaku se tu chystal ve formě placiček připravených z čerstvého sýra, smíchaného s moukou a medem. Pekly se na roštu a často se prý prodávaly na ulici jako rychlé občerstvení. Čerstvý sýr byl považován za velmi dobrý zdroj energie a existují důkazy, že byl i ve formě placiček či koláčků podáván sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 př.n.l. Tvarohové koláče byly ale také ve starém Řecku velmi oblíbené jako svatební dezert.

Voňavé pokušení: Skořicový cheesecake s karamelem

Zdroj: worldrecordacademy.com, www.bbc.co.uk/food, www.jonathanlordcheesecake.com, www.cheesecake.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související