Pečený cheesecake je klasika, ale tenhle vonící skořicí je přeci jen něco extra. Až si ho upečete, pochopíte proč.
Pokud se vám už všechny oblíbené recepty přejedli a máte chuť na nějakou zvláštní laskominu, doporučuji skořicový cheesecake. Na konec zimy se hodí obzvlášť a k dobré kávě je nepřekonatelný. A pokud si dáte tu práci a uděláte si k němu ještě karamel, bude tenhle moučník ještě o několik levelů výš. A i bez karamelu je skvělý. Stačí ho posypat skořicovým cukrem nebo třeba i kakaem je také dokonalý.
Na skořicový cheesecake potřebujete:
Na korpus:
- 200 g Lotus sušenek
- 120 g másla
Na náplň:
- 400 g sýra typu Philadelphia
- 200 g jemného plnotučného tvarohu nebo čerstvého sýra
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
Postup:
Pečicí formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte nebo vložte do sáčku a podrťte paličkou nebo válečkem. Smíchejte s povoleným máslem na pevnou směs, kterou vtlačte rukama do formy.
Nyní si připravte náplň. Sýr a tvaroh vyšlehejte s cukrem, vejci, skořicí a solí do hladkého krému. Lepší je šlehat ručně, krém tolik nezřídne. Náplň nalijte na sušenkový korpus. Vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů a pečte zhruba půl hodiny. Hotový je ve chvíli, kdy při poklepání prstem trochu klade odpor a pruží. Cheesecake nechte vychladnout v otevřené troubě, jinak ztratí tvar. Vychladlý posypte skořicí nebo polijte vlažným karamelem.
JAK PŘIPRAVIT KARAMELOVOU POLEVU?
Potřebujete:
- 250 gramů moučkového cukru
- 4 lžíce vody
Postup:
Z asi čtvrtiny cukru připravte v pánvi karamel. Cukr za stálého míchání v pánvi pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohněda. Pak do něho opatrně postupně přilévejte teplou vodou a za stálého míchání ho vařte, dokud není úplně hladký. Do horké směsi přidejte zbývající cukr a vše důkladně míchejte, dokud poleva není krásně lesklá. Směs pak ještě stále míchejte a až je jen vlažná, ale stále tekutá, skořicový cheesecake jím cik-cak polijte. Další jednodušší způsob je vylít karamel na pečící papír, nechat ztuhnout a pak rozlámanými kousky dort ozdobit.