VOŇAVÉ POKUŠENÍ: Skořicový cheesecake s karamelem

Kombinace, která vás nadchne
foto: archiv redakce

Pečený cheesecake je klasika, ale tenhle vonící skořicí je přeci jen něco extra. Až si ho upečete, pochopíte proč.

Pokud se vám už všechny oblíbené recepty přejedli a máte chuť na nějakou zvláštní laskominu, doporučuji skořicový cheesecake. Na konec zimy se hodí obzvlášť a k dobré kávě je nepřekonatelný. A pokud si dáte tu práci a uděláte si k němu ještě karamel, bude tenhle moučník ještě o několik levelů výš. A i bez karamelu je skvělý. Stačí ho posypat skořicovým cukrem nebo třeba i kakaem je také dokonalý.

Na skořicový cheesecake potřebujete:

Na korpus:

  • 200 g Lotus sušenek
  • 120 g másla

Na náplň:

  • 400 g sýra typu Philadelphia
  • 200 g jemného plnotučného tvarohu nebo čerstvého sýra
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

Pečicí formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte nebo vložte do sáčku a podrťte paličkou nebo válečkem. Smíchejte s povoleným máslem na pevnou směs, kterou vtlačte rukama do formy.

Nyní si připravte náplň. Sýr a tvaroh vyšlehejte s cukrem, vejci, skořicí a solí do hladkého krému. Lepší je šlehat ručně, krém tolik nezřídne. Náplň nalijte na sušenkový korpus. Vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů a pečte zhruba půl hodiny. Hotový je ve chvíli, kdy při poklepání prstem trochu klade odpor a pruží. Cheesecake nechte vychladnout v otevřené troubě, jinak ztratí tvar. Vychladlý posypte skořicí nebo polijte vlažným karamelem.

JAK PŘIPRAVIT KARAMELOVOU POLEVU?

Potřebujete:

  • 250 gramů moučkového cukru
  • 4 lžíce vody

Postup:

Z asi čtvrtiny cukru připravte v pánvi karamel. Cukr za stálého míchání v pánvi pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohněda. Pak do něho opatrně postupně přilévejte teplou vodou a za stálého míchání ho vařte, dokud není úplně hladký. Do horké směsi přidejte zbývající cukr a vše důkladně míchejte, dokud poleva není krásně lesklá. Směs pak ještě stále míchejte a až je jen vlažná, ale stále tekutá, skořicový cheesecake jím cik-cak polijte. Další jednodušší způsob je vylít karamel na pečící papír, nechat ztuhnout a pak rozlámanými kousky dort ozdobit.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář