Voňavé pokušení: Skořicový cheesecake s karamelem

Kombinace, která vás nadchne
foto: Unsplash

Pečený cheesecake je klasika, ale tenhle vonící skořicí je přeci jen něco extra. Až si ho upečete, pochopíte proč.

Pokud se vám už všechny oblíbené recepty přejedli a máte chuť na nějakou zvláštní laskominu, doporučuji skořicový cheesecake. Na konec zimy se hodí obzvlášť a k dobré kávě je nepřekonatelný. A pokud si dáte tu práci a uděláte si k němu ještě karamel, bude tenhle moučník ještě o několik levelů výš. A i bez karamelu je skvělý. Stačí ho posypat skořicovým cukrem nebo třeba i kakaem je také dokonalý.

Na skořicový cheesecake potřebujete:

Na korpus:

  • 200 g Lotus sušenek
  • 120 g másla

Na náplň:

  • 400 g sýra typu Philadelphia
  • 200 g jemného plnotučného tvarohu nebo čerstvého sýra
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

Pečicí formu vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte nebo vložte do sáčku a podrťte paličkou nebo válečkem. Smíchejte s povoleným máslem na pevnou směs, kterou vtlačte rukama do formy.

Nyní si připravte náplň. Sýr a tvaroh vyšlehejte s cukrem, vejci, skořicí a solí do hladkého krému. Lepší je šlehat ručně, krém tolik nezřídne. Náplň nalijte na sušenkový korpus. Vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů a pečte zhruba půl hodiny. Hotový je ve chvíli, kdy při poklepání prstem trochu klade odpor a pruží. Cheesecake nechte vychladnout v otevřené troubě, jinak ztratí tvar. Vychladlý posypte skořicí nebo polijte vlažným karamelem.

JAK PŘIPRAVIT KARAMELOVOU POLEVU?

Potřebujete:

  • 250 gramů moučkového cukru
  • 4 lžíce vody

Postup:

Z asi čtvrtiny cukru připravte v pánvi karamel. Cukr za stálého míchání v pánvi pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohněda. Pak do něho opatrně postupně přilévejte teplou vodou a za stálého míchání ho vařte, dokud není úplně hladký. Do horké směsi přidejte zbývající cukr a vše důkladně míchejte, dokud poleva není krásně lesklá. Směs pak ještě stále míchejte a až je jen vlažná, ale stále tekutá, skořicový cheesecake jím cik-cak polijte. Další jednodušší způsob je vylít karamel na pečící papír, nechat ztuhnout a pak rozlámanými kousky dort ozdobit.





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související