Ten nejjednodušší recept na skvělé domácí dalamánky

Domácí dalamánky
Foto: Jitka Lubojacká

Možná si říkáte, proč se s nimi péct, když stačí skočit do krámu. Tak jasně, ale když je vyndáte ještě horké z trouby a provoní celý byt, pochopíte, že to za tu kapku námahy stojí.

Těsto na domácí dalamánky je úplně jednoduché a hotové ve chvilce. Tedy, když nepočítáte čas kynutí. Výsledná chuť je hodně závislá na zvolené mouce. Každá chlebová mouka je trochu jiná, má jiný poměr pšeničné a žitné mouky, nebo je jenom žitná a díky tomu každá chutná odlišně. Doporučit, která je nejlepší, jde jen těžko, každý má jiné chutě. Mně se nejvíc osvědčila předměřická, žitná tmavá. Je pravda, že se těsto při zpracování docela lepí, ale to spraví pomoučení rukou i těsta obyčejnou hladkou pšeničnou moukou.

Na domácí dalamánky potřebujete:

  • 500 g chlebové mouky
  • 20 g droždí
  • asi 270 ml teplé vody
  • sůl, kmín

Postup:

Do mouky rozdrobte čerstvé droždí, zalijte asi jednou nebo dvěma lžícemi teplé vody, posypte zlehka moukou, zamíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.

Pak do mouky (ne na droždí) přidejte necelou lžičku soli, špetku mletého kmínu a zbylou vodu. Ideálně v robotu vymíchejte hladké těsto. Pokud bude moc husté, nebo se nebude chtít spojovat, přidejte ještě trochu vody. Zpracujte, posypte zlehka hladkou moukou a nechte asi 1,5 hodiny kynout. V mezičase dvakrát znovu propracujte a nechte dál kynout. Pak na pomoučeném vále odkrajujte asi 100 g kousky a z každého vytvarujte bochánek. Mělo by jich být asi 8. Posypte hrubozrnnou solí, nahoře každý můžete jemně nakrojit ve tvaru křížku, aby nepraskl.

Hotové dalamánky nechte ještě asi 20 minut kynout na teplém místě a pak upečte v troubě rozpálené na cca 180 stupňů do zlatova. Trvá to asi 15 minut. Po upečení je ihned zlehka potřete slanou vodou.

A housky už jste zkoušeli?

Domácí housky se naučíte raz dva

domácí housky
foto: archiv redakce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související