Kus dobrého hovězího nic nenahradí. A připravit ho není zase takový kumšt!
Kvalitní vyzrálé maso něco stojí, ale rozhodně se vyplatí si za něj připlatit, protože dělat steak z levnějšího nemá smysl. Ten prostě nebude dobrý, kdybyste se na hlavu stavěli. Takže neváhejte do masa investovat, farem, která ta prvotřídní nabízejí, je už i u nás dost. Nebo si najděte dobré řeznictví, kde vám rádi poradí. Můj tip: ekofarmapetrovice.cz
Na tento recept na steak pro 2 osoby budete potřebovat:
- 2x 250 g steak z vysokého roštěnce nebo svíčkové
- rozmarýn
- hrubě mletý pepř
- dva stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- 15 ml demi-glace
- 100 ml portského vína
- máslo
Postup:
Maso zlehka pokapejte olejem, opepřete, obložte větvičkou čerstvého rozmarýnu a stroužky česneku a nechte přikryté při pokojové teplotě alespoň 30-60 minut odležet.
Pak si rozpalte pánev tak, že nad ní udržíte ruku maximálně dvě sekundy a na takto horkou položte maso. Nijak s ním nehýbejte a nechte opékat dokud se samo neodlepí, trvá to zhruba 3 minuty. Pak opatrně otočte a stejně opečte i z druhé strany. Opečené maso odložte stranou na talíř, přiklopte a nechte odpočívat. Ztlumte oheň či stupeň na sporáku a do pánve nalijte víno, přijdete demi-glace, nechte chvilku zredukovat, případně ještě nařeďte kapkou vína a na závěr přijdete 1 až 2 lžičky másla. Už nevařte. Do omáčky pak vložte steaky, teprve teď osolte a ihned podávejte.
Ideální příloha jsou opečené brambory, batátové pyré a narychlo opečená zelenina (fazolové lusky, baby karotka, baby kukuřice, papriky padrone)
Demi-glace je silný zredukovaný telecí nebo hovězí vývar, odborníky nazývaný také fond. V gastronomii se používá k zesílení masové chuti a obyčejný masox z kostky ho rozhodně nenahradí. Jeho příprava není náročná na použité suroviny, zato na čas. Výroba trvá až 36 hodin!
Naštěstí už není problém si ho koupit hotový. Nabízí například konecnevyvar.cz
Pokud chcete umění dobrých steaků ovládnout lépe, přihlašte se na kurz vaření. Je to zábava, dobře se tu najíte a opravdu i mnohému přiučíte.