Pokud máte rádi něco ostřejšího, chilli con carne je to pravé. Takhle dobrota má prostě šťávu!
Neexistuje jeden jediný správný recept na chilli con carne. Vzhledem k tomu, že se vaří po celém světě, receptů najdete víc, než je dnů v roce. Tenhle patří k těm nejběžnějším. Někde se setkáte s tím, že místo kukuřice se dává červená paprika nebo oboje. Základem je ale vždy kvalitní hovězí maso, zelenina, koření a samozřejmě chilli papričky. Bez nich je to pak úplně jiné jídlo. Výsledná chuť hodně závisí na tom, jaké použijete, nejlepší jsou čerstvé, ale samozřejmě můžete dát i sušené. Pálivost si musíte otestovat, to pravé mexické je ale ostré jako břitva. Jí se především s rýží, ale velmi často jen s čerstvým pečivem, které se do omáčky namáčí a mnohdy slouží místo lžíce.
Potřebujete:
- 600 g nahrubo umleté hovězí plece
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 500 g drcených rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- 300 g konzervovaných červených fazolí
- 100 g čerstvé kukuřice (případně z konzervy)
- třtinový cukr
- římský kmín
- 2-3 chilli papričky
- 200 ml hovězího vývaru
- čerstvý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup:
Cibuli oloupejte pokrájejte na větší kostičky a na oleji osmahněte. Až začne pěnit, přidejte maso a orestujte. Osolte, opepřete, přidejte papričky, římský kmín, cukr a krátce znovu zarestujte. Až začne směs zlátnout přidejte česnek a vzápětí rajčata, protlak a zalijte vývarem. Nechte na mírném plameni dusit cca 40 minut nebo i o chvilku déle. Pak přidejte slité fazole a kukuřici a ještě asi 10 minut duste. Výsledné chilli musí být krásně husté a šťavnaté. Na závěr můžete posypat nasekanou petrželkou.
Řecká musaka, takhle má opravdu chutnat
