Řecká musaka, takhle má opravdu chutnat

Jako na dovolené!
foto: PxHere

Některá jídla jsou tak oblíbená, že receptů na ně existuje víc, než je dnů v roce. Musaka je toho zářným příkladem. Pokud si ale chcete, pochutnat jako o dovolené v Řecku vařte podle originální receptury.

Do Řecka jezdím moc ráda, jejich kuchyni miluji. Pro její rozmanitost, nápaditost i kombinací chutí. Musaka je jídlo, které dostanete snad v každé taverně, ale tu nejlepší ze všech jsem jedla v jedné malé zapadlé vesnici na Krétě. Byla tak dobrá, že jsem ji musela paní domácí vynachválit. Moc děkovala a dala se s námi do řeči. Nakonec mi velmi ochotně prozradila recept, který se prý naučila od své babičky. Takže pokud hledáte ten pravý skutečně originální řecký recept, tady je. Jediné, v čem se liší, je použitý sýr. Ten řecký ovčí, který používají na Krétě, u nás neseženete, ale bez problémů se dá nahradit pecorinem nebo parmazánem.

Na pravou řeckou musaku potřebujete:

  • 4 větší brambory
  • 2 středná cukety
  • 2 lilky
  • 1 cibuli
  • olivový olej
  • tymián, sůl, pepř

Na masovou směs:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 500 g mletého hovězího nebo skopového masa
  • 400 g drcených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžičku mleté skořice
  • špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Na bešamelovou omáčku:

  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 800 ml mléka
  • 100 g nastrouhaného pecorina nebo parmazánu
  • 2 žloutky
  • čerstvě mletý pepř
  • špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl

Postup:

Připravte si masovou směs. Pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte maso, osolte, opepřete a osmahněte. Pak přidejte skořici a muškátový oříšek, orestujte, přidejte česnek, rajčatový protlak a chvilku na to rajčata. Nechte pozvolna dusit.

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, smíchejte s cibulí pokrájenou na měsíčky, se solí, olivovým olejem, pepřem a tymiánem. Vložte do zapékací misky a ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů pečte 20 minut. Mezitím si nakrájejte lilek a cuketu na plátky a připravte si bešamel.

Máslo rozpusťte, přidejte mouku a do vzniklé jíšky postupně dolévejte mléko, až vznikne hustá, hladká omáčka. Stále míchejte a vařte jen mírně. Osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nechte provařit cca 20 minut. Hotovou omáčku odstavte, přidejte žloutky, vymíchejte a vmíchejte sýr.

Na zapečené brambory vložte lilky promíchané s olejem, solí, pepřem a tymiánem. Stejně tak si připravte i plátky cukety. Lilky rozložte na brambory a pečte 20 minut. Poté přidejte cukety a znovu pečte asi 20 minut.

Na zapečený základ rozložte hotovou masovou směs, urovnejte, přidejte bešamelovou omáčku, posypte vrstvou nastrouhané sýra a celé zapečte asi 25 minut do zlatova. Hotová musaka se krájí na větší kostky a hned podává.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související