Některá jídla jsou tak oblíbená, že receptů na ně existuje víc, než je dnů v roce. Musaka je toho zářným příkladem. Pokud si ale chcete, pochutnat jako o dovolené v Řecku vařte podle originální receptury.
Do Řecka jezdím moc ráda, jejich kuchyni miluji. Pro její rozmanitost, nápaditost i kombinací chutí. Musaka je jídlo, které dostanete snad v každé taverně, ale tu nejlepší ze všech jsem jedla v jedné malé zapadlé vesnici na Krétě. Byla tak dobrá, že jsem ji musela paní domácí vynachválit. Moc děkovala a dala se s námi do řeči. Nakonec mi velmi ochotně prozradila recept, který se prý naučila od své babičky. Takže pokud hledáte ten pravý skutečně originální řecký recept, tady je. Jediné, v čem se liší, je použitý sýr. Ten řecký ovčí, který používají na Krétě, u nás neseženete, ale bez problémů se dá nahradit pecorinem nebo parmazánem.
Na pravou řeckou musaku potřebujete:
- 4 větší brambory
- 2 středná cukety
- 2 lilky
- 1 cibuli
- olivový olej
- tymián, sůl, pepř
Na masovou směs:
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky cukru
- 500 g mletého hovězího nebo skopového masa
- 400 g drcených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř
- olivový olej
Na bešamelovou omáčku:
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 800 ml mléka
- 100 g nastrouhaného pecorina nebo parmazánu
- 2 žloutky
- čerstvě mletý pepř
- špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
Postup:
Připravte si masovou směs. Pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte maso, osolte, opepřete a osmahněte. Pak přidejte skořici a muškátový oříšek, orestujte, přidejte česnek, rajčatový protlak a chvilku na to rajčata. Nechte pozvolna dusit.
Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, smíchejte s cibulí pokrájenou na měsíčky, se solí, olivovým olejem, pepřem a tymiánem. Vložte do zapékací misky a ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů pečte 20 minut. Mezitím si nakrájejte lilek a cuketu na plátky a připravte si bešamel.
Máslo rozpusťte, přidejte mouku a do vzniklé jíšky postupně dolévejte mléko, až vznikne hustá, hladká omáčka. Stále míchejte a vařte jen mírně. Osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nechte provařit cca 20 minut. Hotovou omáčku odstavte, přidejte žloutky, vymíchejte a vmíchejte sýr.
Na zapečené brambory vložte lilky promíchané s olejem, solí, pepřem a tymiánem. Stejně tak si připravte i plátky cukety. Lilky rozložte na brambory a pečte 20 minut. Poté přidejte cukety a znovu pečte asi 20 minut.
Na zapečený základ rozložte hotovou masovou směs, urovnejte, přidejte bešamelovou omáčku, posypte vrstvou nastrouhané sýra a celé zapečte asi 25 minut do zlatova. Hotová musaka se krájí na větší kostky a hned podává.