Domácí housky: Nádherně vláčné, křupavé, nepřekonatelné…

Ty musíte zkusit!
domácí housky
foto: Jitka Lubojacká

 

Pokud si říkáte, že péct domácí housky je zbytečná práce, vyvedu vás z omylu. Také jsem si to myslela, ale jen do té doby, než mi kamarádka prozradila tenhle recept.

Zkuste ho a uvidíte, kdo má pravdu! Jediné nebezpečí, které hrozí, je, že je pak po vás budou doma vyžadovat už pořád.

Na domácí housky potřebujete:

  • 1/2 kg hladké mouky 
  • 1/2 kostky čerstvého droždí nebo sáček sušeného
  • trochu cukru, sůl
  • cca 270 ml vlažné vody nebo mléka (s mlékem budou housky vláčnější)
  • 50 g sádla
  • 1 vrchovatou lžíci jogurtu

Do mísy nasypte mouku, do důlku rozdrobte droždí, posypte trochou cukru, zalijte vlažnou vodou, smíchejte zlehka s malým množstvím mouky a nechte vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Potom přidejte všechny ostatní suroviny, (sůl nikdy nesypte na kvásek), vypracujte hladké vláčné těsto (nejlíp to jde v robotu) a nechte ho asi hodinku kynout. Kdo si to chce ulehčit, může použít sušené droždí. V tom případě ho stačí smíchat s moukou, přidat všechny ostatní suroviny a dále postupovat stejným způsobem.

Vykynuté těsto rozdělte na 10 bochánků, ty nechte ještě asi 15 minut odpočívat a pak z každého vyválejte váleček o délce zhruba 40 cm. Z něho pak upletete housku. Postup pletení není těžký, chce to je trochu cviku. Návodů, jak na to, najdete například na YouTube několik. Zapletené housky potřete rozmíchaným vejcem, posypte solí, kmínem či mákem a nechte ještě asi 10 minut odpočívat. Pak vložte do trouby rozpálené na 200 stupňů a pečte cca 10–13 minut. Věřte mi, jen se po nich zapráší. A pokud se vám nechce do pletení, upečte jen bochánky. Jsou také skvělé a třeba na hamburgery úplně dokonalé.

 

 


foto: Unsplash

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související