Mexická klasika: CHILLI CON CARNE. Jak ho správně dochutit?

To správné musí mít říz.
foto: archiv redakce

Pokud máte rádi něco ostřejšího, chilli con carne je to pravé. Takhle dobrota má prostě šťávu!

Neexistuje jeden jediný správný recept na chilli con carne. Vzhledem k tomu, že se vaří po celém světě, receptů najdete víc, než je dnů v roce. Tenhle patří k těm nejběžnějším. Někde se setkáte s tím, že místo kukuřice se dává červená paprika nebo oboje. Základem je ale vždy kvalitní hovězí maso, zelenina, koření a samozřejmě chilli papričky. Bez nich je to pak úplně jiné jídlo. Výsledná chuť hodně závisí na tom, jaké použijete, nejlepší jsou čerstvé, ale samozřejmě můžete dát i sušené. Pálivost si musíte otestovat, to pravé mexické je ale ostré jako břitva. Jí se především s rýží, ale velmi často jen s čerstvým pečivem, které se do omáčky namáčí a mnohdy slouží místo lžíce.

Potřebujete:

  • 600 g nahrubo umleté hovězí plece
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g drcených rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 300 g konzervovaných červených fazolí
  • 100 g čerstvé kukuřice (případně z konzervy)
  • třtinový cukr
  • římský kmín
  • 2-3 chilli papričky
  • 200 ml hovězího vývaru
  • čerstvý pepř
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

Cibuli oloupejte pokrájejte na větší kostičky a na oleji osmahněte. Až začne pěnit, přidejte maso a orestujte. Osolte, opepřete, přidejte papričky, římský kmín, cukr a krátce znovu zarestujte. Až začne směs zlátnout přidejte česnek a vzápětí rajčata, protlak a zalijte vývarem. Nechte na mírném plameni dusit cca 40 minut nebo i o chvilku déle. Pak přidejte slité fazole a kukuřici a ještě asi 10 minut duste. Výsledné chilli musí být krásně husté a šťavnaté. Na závěr můžete posypat nasekanou petrželkou.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související