Chcete se naučit skvělý čokoládový dort, který zvládne i velmi podprůměrný cukrář a přesto se nemusíte stydět věnovat ho třeba k narozeninám? Tady je recept.
Je podobně jednoduchý jako čokoládový cheesecake, a žádné zvláštní znalosti jeho příprava nevyžaduje.
Na čokoládový dort budete potřebovat:
Na korpus:
- 5 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 10 lžic vlažné vody
- 1/2 lžíce slunečnicového oleje
- 1/2 prášku do pečiva
Na krém:
- 600 ml 33% smetany na šlehání
- 200 g mascarpone
- 100 g kvalitní čokolády (ideálně 70% kakaa, ale může být i méně)
- 20 g nastrouhané čokolády na ozdobu
- 50 g cukru
- ovoce na ozdobu (borůvky, maliny, jahody)
Postup:
Jako první (může být i den předem) si připravte čokoládový základ krému. Do kastrůlku nalijte 250 ml smetany, přidejte nalámanou tabulku čokolády, cukr a pozvolna za stálého míchání nechte projít varem. Po vychladnutí dejte do lednice.
Na korpus oddělte žloutky od bílků. Vejce by měly mít pokojovou teplotu. Vyšlehejte z bílků sníh, žloutky utřete s cukrem do pěny. Do směsi postupně zašlehejte vlažnou vodu, olej a pak prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte sníh, vlijte do vymazané a vysypané dortové formy. Vložte do trouby vyhřáté na cca 160 stupňů a upečte. Nechte vychladnout.
Na krém smíchejte připravený čokoládový základ krému s mascarpone a polovinou ušlehané smetany. Míchejte jen metlou ručně, pokud použijete elektrický mixér, krém zřídne. Korpus rozkrojte, polovinu natřete asi 2/3 krému, přiklopte druhou půlkou a ozdobte zbylým čokoládovým krémem, zbylou ušlehanou smetanou, ovocem a hoblinkami čokolády.