Super čokoládový dort: Jednoduchý na přípravu, božský na chuť…

Oslaďte si život
čokoládový dort
foto: Jitka Lubojacká

Chcete se naučit skvělý čokoládový dort, který zvládne i velmi podprůměrný cukrář a přesto se nemusíte stydět věnovat ho třeba k narozeninám? Tady je recept.

Je podobně jednoduchý jako čokoládový cheesecake, a žádné zvláštní znalosti jeho příprava nevyžaduje.

Na čokoládový dort budete potřebovat:

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1/2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 prášku do pečiva

Na krém:

  • 600 ml 33% smetany na šlehání
  • 200 g mascarpone
  • 100 g kvalitní čokolády (ideálně 70% kakaa, ale může být i méně)
  • 20 g nastrouhané čokolády na ozdobu
  • 50 g cukru
  • ovoce na ozdobu (borůvky, maliny, jahody)

Postup:

Jako první (může být i den předem) si připravte čokoládový základ krému. Do kastrůlku nalijte 250 ml smetany, přidejte nalámanou tabulku čokolády, cukr a pozvolna za stálého míchání nechte projít varem. Po vychladnutí dejte do lednice.

Na korpus oddělte žloutky od bílků. Vejce by měly mít pokojovou teplotu. Vyšlehejte z bílků sníh, žloutky utřete s cukrem do pěny. Do směsi postupně zašlehejte vlažnou vodu, olej a pak prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmíchejte sníh, vlijte do vymazané a vysypané dortové formy. Vložte do trouby vyhřáté na cca 160 stupňů a upečte. Nechte vychladnout.

Na krém smíchejte připravený čokoládový základ krému s mascarpone a polovinou ušlehané smetany. Míchejte jen metlou ručně, pokud použijete elektrický mixér, krém zřídne. Korpus rozkrojte, polovinu natřete asi 2/3 krému, přiklopte druhou půlkou a ozdobte zbylým čokoládovým krémem, zbylou ušlehanou smetanou, ovocem a hoblinkami čokolády.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související