Je tak snadný, že ho zvládne připravit i dítě. A hlavně! Tenhle dortík je vážně naprosto úžasný.
Postup na tento čokoládovo-banánový dortík je popsaný do nejmenších detailů, aby se vás případní pomocníci nemuseli na nic ptát. Jedno nudné odpoledne jsme ho vymysleli s mým čtrnáctiletým synem Jakubem a chutnal tak, že naprosto každý se doslova oblizoval a chtěl recept. Příprava zabere sotva půlhodinku, ale ta chuť! Když neošidíte suroviny, můžete si být úplně jistí, že připravíte moučník hodný mistrů cukrářů.
Na dortík potřebujete:
- 400 g máslových sušenek
- 200 g másla
- 250 g mascarpone
- 250 ml šlehačky
- 100 g hořké čokolády
- 2 banány
Postup:
Jako první si z ledničky vyndejte máslo a mascarpone, oboje by mělo mít pokojovou teplotu. Šlehačku nechte v lednici, ta by naopak měla být co nejstudenější. Sušenky podrťte (ručně nebo v mixéru, ale neměly by být moc najemno) a smíchejte s povoleným máslem. Dortovou formu (průměr 24 cm) vyložte pečícím papírem a na dno a okraje vmačkejte sušenkovou směs. Dejte do ledničky.
Na vodní lázni rozpusťte 60g čokolády, zbytek nastrouhejte škrabkou nebo na hrubším struhadle a nechte stranou na závěrečné ozdobení. Rozpuštěnou a trochu zchladlou čokoládu postupně ručně metličkou zamíchejte do mascarpone. Šlehačku ušlehejte do tuha a smíchejte s čokoládovým mascarpone. Na dno dortové formy rozkrájejte podélně dva banány, na ně navršte krém, posypte čokoládovými hoblinkami a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
Další sladké recepty:
Palačinky plněné šlehačkou a bílou čokoládou
Sváteční lívance s ovocem
Ovocné tiramisu