Tip na víkend: Domácí těstoviny s boloňskou omáčkou

Recept přímo z Itálie.
zapečené těstoviny
foto: Jitka Lubojacká

Milujete vůni Itálie? Pak rozhodně zkuste tento recept na zapečené těstoviny. Pochází přímo z jedné malé vesnice nedaleko Boloně. A ta chuť je hodně autentická.

Mám ho od své kamarádky, jejíž babička pocházela právě z tohoto kraje. Ona používala domácí široké nudle, vy můžete sáhnout po jakýchkoli, které máte rádi. Ovšem domácí těstoviny jsou jednoznačně nejlepší. Naučit se je není vůbec těžké. Pokud nevíte, jak na to, využijte recept uvedený níže. Je vyzkoušený a určitě se vám podle něho povedou. Ta chuť vás přesvědčí, že za trochu práce navíc opravdu stojí.

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 200 g mletého masa (hovězího nebo 1/3 vepřového a 2/3 hovězího)
  • 1 velkou cibuli
  • 2-3 stroužky česneku
  • 300 g čerstvých nebo loupaných či drcených rajčat v plechovce
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 dcl červeného vína
  • čerstvý tymián, snítku rozmarýnu nebo oregana
  • hovězí vývar, sůl, pepř
  • 700 g sušených těstovin nebo domácí – připravené z 500 g hladké mouky a 5 vajec
  • parmezán nebo pecorino

Postup:

Začněte omáčkou. Na oleji orestujte pokrájenou cibuli, přidejte maso, nadrobno pokrájený celer a mrkev, opečte, přidejte pokrájený česnek, zalijte vínem, osolte, opepřete, přidejte koření, rajčata a zalijte vývarem. Nechte dusit na mírném stupni cca 40 minut až omáčka zhoustne, může se klidně zlehka provářet i déle. Italské hospodyňky ji prý kdysi s oblibou nechávaly na kamnech probublávat celou noc. Těstoviny uvařte jen do poloměkka (budou se ještě zapékat), ty čerstvé vařit vůbec nemusíte. Vsypte do pekáčku vymazaného olivovým olejem, zalijte omáčkou, posypte strouhaným sýrem a zapečte cca 20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.







Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související