Grilovaná kotleta se zapečenými bramborami a rajčatovou omáčkou

Skvělý rychlý oběd nebo večeře.
Grilovaná kotleta s rajčatovou omáčkou a pečené brambory
foto: Jaroslav Foltýn

Dochází vám inspirace pro rodinné vaření? Tenhle recept je možná trochu neobvyklý, ale mohl by se stát příjemným zpestřením vašeho všedního jídelníčku.

Zkuste ho. Inspiraci v italské kuchyni nezapře. Zejména v Jižním Tyrolsku je vepřové maso hodně oblíbené. Většinou pochází od „šťastných” vepříků, kteří tu od brzkého jara až do podzimu běhají po loukách, a to je na kvalitě opravdu znát. A až ochutnáte tuhle rajskou omáčku, vsadím se, že grilovaná kotleta nebude jediná, k čemu si ji dáte.

Pro čtyři osoby potřebujete:

Grilovaná kotleta

  • 4 kotlety, každá cca 150 g
  • sůl, pepř, rozmarýn, tymián, šalvěj, česnek
  • olej

Kotlety si naložte den předem do směsi bylinek a asi dvou lžic oleje. Opepřete, přidejte 1-2 stroužky česneku. Nesolte! Zakryté nechte v lednici do druhého dne. Před grilováním vyndejte zhruba hodinu předem, ať nejde maso na gril studené. K úpravě můžete použít elektrický gril nebo i pánev. Opékejte hodně zprudka cca 3 minuty z každé strany a pak nechte maso v teple cca 5 minut odležet. Solte těsně před opékáním nebo až na talíři.

Zapečené brambory

  • 1 kg brambor
  • 200 ml smetany
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rozmarýn

Brambory oloupejte, nakrájejte na slabé plátky, osolte, opepřete, přidejte snítku rozmarýnu a naskládejte do pekáčku. Zalijte smetanou, poklaďte kousky másla a dejte zapéct do trouby na cca 170 stupňů asi na hodinu.

Rajčatová omáčka

  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g řapíkatého celeru
  • 30 g mrkve
  • bazalka, sůl, pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 600 g rajčat (můžou být i z konzervy) nebo 200 g rajčatového protlaku
  • cukr dle chuti

Cibuli pokrájenou nadrobno zpěňte na oleji, přidejte na malé kostičky nakrájenou zeleninu, orestujte. Pak přidejte česnek, bazalku a rajčata nebo protlak. Přidejte pár lžic vody nebo vývaru. Cukr jen pokud máte radši omáčku sladší, Italové ho většinou nedávají. Vařte na mírném ohni, až zhoustne na krémovou konzistenci. Potom omáčku propasírujte.

Hotovo. Skvělý oběd či večeře, grilovaná kotleta s rajčatovou omáčkou a zapečenými brambory, je na světě.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související