Ryzí italský recept nadchne i vyznavače masa. Je skvělou alternativou k běžnému jídelníčku. Lehké, a i na pohled dokonalé jídlo je ideální k obědu či večeři a určitě se nemusíte zdráhat nabídnout ho i návštěvě. Jeho síla je především v jednoduchosti a dokonale vyvážených chutích.
Těstoviny se sugo, neboli domácí rajčatovou omáčkou, patří vlastně k základům italské kuchyně. V různých obměnách je najdete napříč celým apeninských poloostrovem, často v té úplně nejjednodušší podobě – opravdu jen těstoviny, rajčata a olivový olej. Dnes si ale uvaříme něco o dost sofistikovanějšího.
Na těstoviny se sugo, mozzarellou a vejcem pro 4 osoby potřebujete:
- 400 g těstovin, ideálně čerstvých (spaghetti, maccheroni, tagliatelle)
- 400 g rajčat
- malou cibuli, 2 stroužky česneku
- 50 g řapíkatého celeru, 50 g mrkve
- bazalku, tymián, bobkový list, citronovou kúru
- sůl, pepř
- máslo, olivový olej
- 4 vejce
- 100 g mozzarelly
- 100 g parmezánu nebo pecorino
Na kousku másla a asi dvou lžící olivového oleje zpěňte cibulku, přidejte pokrájený celer a mrkev a krátce zarestujte. Pak přidejte pokrájená oloupaná rajčata, česnek, koření a duste asi 10 minut. Pak vložte omáčku do trouby a cca na 180 stupňů pečte do zhoustnutí dalších zhruba 10 minut. Potom na ni rozklepněte vejce, kolem poklaďte plátky mozzarelly, posypte sýrem a zapékejte asi dalších 5 minut. Vejce musí uvnitř zůstat téměř tekutá.
Podávejte s uvařenými těstovinami, které omáčkou přelijete a vejce položíte navrch. Vtip je v tom, že těstoviny i omáčka musí být opravdu horké, aby se při prvním zakrojení do nich ještě tekuté vejce krásně rozlilo.
Další osvědčené recepty
Delikátní pravá italská pasta: Ravioly s ricottou a špenátem
LEHKÝ OBĚD: Italské kuře
LOSOS SE ŠPENÁTEM a cherry rajčaty