Pro vegetariány: Těstoviny se sugo, mozzarellou a vejcem

Po italsku!
těstoviny se sugo a vejcem
Foto: pxHere

Ryzí italský recept nadchne i vyznavače masa. Je skvělou alternativou k běžnému jídelníčku. Lehké, a i na pohled dokonalé jídlo je ideální k obědu či večeři a určitě se nemusíte zdráhat nabídnout ho i návštěvě. Jeho síla je především v jednoduchosti a dokonale vyvážených chutích.

Těstoviny se sugo, neboli domácí rajčatovou omáčkou, patří vlastně k základům italské kuchyně. V různých obměnách je najdete napříč celým apeninských poloostrovem, často v té úplně nejjednodušší podobě – opravdu jen těstoviny, rajčata a olivový olej. Dnes si ale uvaříme něco o dost sofistikovanějšího.

Na těstoviny se sugo, mozzarellou a vejcem pro 4 osoby potřebujete:

  • 400 g těstovin, ideálně čerstvých (spaghetti, maccheroni, tagliatelle)
  • 400 g rajčat
  • malou cibuli, 2 stroužky česneku
  • 50 g řapíkatého celeru, 50 g mrkve
  • bazalku, tymián, bobkový list, citronovou kúru
  • sůl, pepř
  • máslo, olivový olej
  • 4 vejce
  • 100 g mozzarelly
  • 100 g parmezánu nebo pecorino

Na kousku másla a asi dvou lžící olivového oleje zpěňte cibulku, přidejte pokrájený celer a mrkev a krátce zarestujte. Pak přidejte pokrájená oloupaná rajčata, česnek, koření a duste asi 10 minut. Pak vložte omáčku do trouby a cca na 180 stupňů pečte do zhoustnutí dalších zhruba 10 minut. Potom na ni rozklepněte vejce, kolem poklaďte plátky mozzarelly, posypte sýrem a zapékejte asi dalších 5 minut. Vejce musí uvnitř zůstat téměř tekutá.

Podávejte s uvařenými těstovinami, které omáčkou přelijete a vejce položíte navrch. Vtip je v tom, že těstoviny i omáčka musí být opravdu horké, aby se při prvním zakrojení do nich ještě tekuté vejce krásně rozlilo.

Další osvědčené recepty

Delikátní pravá italská pasta: Ravioly s ricottou a špenátem
LEHKÝ OBĚD: Italské kuře
LOSOS SE ŠPENÁTEM a cherry rajčaty

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související