Vždy, když jsem přijela do Francie, moje první kroky vedly do pekařství nebo lahůdek. Croissant a quiche mám se zemí galského kohoutka tak spjaté, že se mi začnou sbíhat sliny jen si na to vzpomenu. A zatímco croissant je na přípravu docela složitý, quiche se dá zvládnou celkem snadno. Variací existuje bezpočet, podle mě je ale nejlepší ten klasický lotrinský. Příprava vyžaduje opět jediné, neošidit suroviny a použít ty správné. Což platí zejména o crème fraîche. Tahle typická tučná zakysaná smetana je pro francouzskou kuchyni nezbytná a nahrazovat ji samozřejmě lze, ale prostě to není ono. Naštěstí se dá, už celkem bez problémů a za rozumnou cenu, sehnat i u nás, takže doporučuju recept nešidit.
Na quiche lorraine potřebujete:
Na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 80 g másla
- 1 vajíčko
- sůl
Na náplň:
- 100 g slaniny nebo šunky
- 100 g strouhaného ementálu
- 3 vejce
- 250 ml crème fraîche
- sůl, pepř
Postup:
Nejdřív si na quiche připravte těsto, které musí alespoň dvě hodiny v lednici odpočívat. Do mouky rozklepněte vajíčko, přidejte na kousky pokrájené máslo pokojové teploty, sůl a smíchejte na hladké těsto. Zabalte do igelitového sáčku a uložte do lednice.
Na náplň si pokrájejte slaninu nebo šunku na kostičky a osmažte. Slaninu skoro do křupava, šunku na kousku másla jen tak zlehka. Nechte vychladnout. Z těsta vyválejte placku a přendejte do kulaté formy. Tohle množství je na formu o průměru 25 cm. Pokud máte větší, přiměřeně zvyšte množství surovin. Těsto vytáhněte asi 1,5 do krajů. Propíchejte dno vidličkou, nasypte slaninu či šunku, nastrouhaný sýr a navrch osolenou a opepřenou smetanu, ve které jste rozmíchali vejce.
Pečte na 180 stupňů asi 20 minut do zlatova. Nejlíp chutná quiche ještě teplý, ale studený je taky moc dobrý. Jako příloha je nejlepší zeleninový salát.
Další skvělé recepty
Bramborové placky s mozzarellou a rozmarýnem
Špenátové lasagne chutnají i masožroutům