Bramborové placky s mozzarellou a rozmarýnem

I zcela obyčejné jídlo můžete povýšit na gastronomický zážitek.
bramborové placky s rozmarýnem
foto: Jitka Lubojacká

Gastronomie je skvělá v tom, že si s chutěmi můžete hrát, jak jen chcete. Někdy stačí opravdu málo, a i ze zcela běžného jednoduchého pokrmu, jako jsou bramborové placky, vykouzlíte lahůdku hodnou michelinského kuchaře.

Vyzkoušejte tento recept a dáte mi za pravdu. Bramborové placky jsou skvělé jako jednoduchá rychlá večeře například se zeleninovým salátem s čerstvými rajčaty. A pokud chcete opravdu dietní jídlo, pečte je na sucho. Na dobré pánvi je to hračka. Báječné jsou také jako příloha, třeba k perkeltu, guláši, pečenému kuřeti nebo třeba hovězímu po burgundsku.

Na 4-6 porcí potřebujete:

700 g vařených vařených brambor
100 g mouky
100 g strouhané mozarelly
snítku čerstvého rozmarýnu
sůl

Postup:

Uvařené (ideálně den předem) vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Mouky nesmí být mnoho, placky by byly tvrdé. Pokud se vám zdá, že se nespojuje, přidejte lžičku solamylu. Těsto vyválejte na placku asi půl centimetru silnou a skleničkou vykrajujte kolečka. Další možnost, ta jednodušší, je vyválet z těsta šišku, a tu nakrájet na kolečka a lehce je v ruce zmáčknout. Smažte na sucho nebo jen na kapce oleje.

Tento recept můžete vyzkoušet i bez sýra a bylinek nebo naopak přidat jiné druhy. Dobře chutnají i s jemně nakrájenou pancettou nebo sušenými rajčaty. Další varianta je doplnit je krátce podušeným ochuceným špenátem a volským okem. Taky velká dobrota.

Další naše recepty na skvělá, nenáročná a levná jídla:







Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související