Škola vaření: Domácí pizza pro vegetariány i masožrouty

Chutná i pouze s různými sýry nebo v dalších variacích
vegetariánská pizza
foto: Jitka Lubojacká

Za dobrou pizzou nemusíte až do Neapole. Tam umí, pravda, tu nejlepší na světě, ale i u vás doma může zavonět úplně úžasná domácí pizza. Věřte, není to žádná věda!

Pokud si myslíte, že domácí pizza je nad vaše síly, vyvedu vás z omylu. Chvilku to trvalo, ale systémem pokus omyl, jsem se postupně naučila naprosto skvělé těsto, které zvládne opravdu každý. Stačí znát pár triků. A vsadím se, že od teď to kupované, už chtít nebudete.

Na těsto na domácí pizzu na jeden plech (nebo dvě kulaté průměr cca 30 cm) potřebujete:

300g hladké mouky
20 g droždí
150 ml vlažné vody
sůl

Dále:

300 g strouhaného sýra dle chuti
200 g drobně pokrájené brokolice
100 g kukuřice
3 lžíce smetany
pár lístků bazalky

Postup:

Do mísy nasypte mouku, do důlku rozdrobte droždí, přidejte trošku cukru, zakápněte vlažnou vodou a nechte vzejít kvásek. Špetku soli přidejte do mouky, nikdy ne na droždí. Když kvásek zhruba za 15 minut vzejde, přilijte teplou vodu (nesmí být horká) a vypracujte vláčné těsto. Nejlépe to jde v robotu. Těsto nesmí lepit, pokud ano, přidejte mouku. Hladké těsto rukama vytvarujte do bochánku, dejte do misky a pod utěrkou nechte vykynout. Až dvojnásobí objem (trvá to cca 45–60 minut), vyválejte ho na placku, kterou ještě chvíli nechte odpočívat. Na ni pak nastrouhejte sýr, posypte kukuřicí, brokolicí, pokapejte smetanou, přidejte pár lístků bazalky, navrch pak ještě posypte znovu sýrem.

Vložte do rozpálené trouby, min. 250–300 stupňů a pečte krátce, 7 až 10 minut do křupava.

Na tohle těsto samozřejmě můžete dát cokoli, co máte rádi, je naprosto univerzální. Hlavně do něj nedávejte nic navíc, žádný olivový olej, vejce nebo mléko. Mouka, voda, kvasnice a sůl jsou ty nejlepší ingredience pro správnou italskou pizzu. A pokud ji máte rádi ultratenkou, z tohoto množství v pohodě připravíte dvě. Domácí pizza chce opravdu jen trochu cviku při vyválení, či ručním vytažení těsta.

Vyzkoušejte i další recepty s vůní Itálie:

Zapečené těstoviny s boloňskou omáčkou

zapečené těstoviny
foto: Jitka Lubojacká

Italské kuře

Italské kuře
foto: Jitka Lubojacká

Losos se špenátem a cherry rajčaty

Losos se špenátem
foto: Jitka Lubojacká

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související