Možná to tak nevypadá, ale tohle jídlo, zvládne během 10 minut i velmi podprůměrný kuchař. A všichni se budou olizovat. Losos je navíc skvělá ryba plná vitaminu D.
Jsou recepty, které si zamilujte ihned. Především proto, že jsou rychlé, není složité je připravit a chutnají prakticky všem. Navíc ryb jíme stále málo, což je škoda, protože zejména ty tučné jsou plné vitaminu D. A ten teď opravdu potřebujeme všichni. Je nezbytný pro správné fungování imunity a jeho správná hladina v organismu má vliv na rekonvalescenci a podle některých studií výrazně zkracuje průběh onemocnění. Minimálně jednu až dvě porce lososa či jiné ryby bychom měli sníst každý týden.
Na čtyři porce lososa se špenátem a rajčaty potřebujete:
- 4 ks čerstvého lososa, každý cca 150 g
- 300 g čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- půlku bio citronu
- hrst cherry rajčátek
- sůl, pepř
- slunečnicový olej
- máslo
Postup:
Porce čerstvé ryby osušte, osolte a zlehka opepřete. Na rozpálenou pánev vlijte trošku slunečnicové oleje a položte lososa kůží dolů. Po třech minutách zakápněte maso citronovou šťávou a obraťte. Na pánev přidejte kousek másla i půlku citronu řezem dolů. Porce lososa postupně opečte ze všech stran, nemělo by to trvat déle jak 6 minut, aby zůstal šťavnatý. Ke konci pečení přidejte ještě rajčata, česnek a na poslední minutu opláchnutý špenát. Smíchejte s vypečenou šťávou a ihned podávejte. Ideální příloha je bramborová kaše nebo brambory s petrželkou.